Антоанета Цонева: Радев си противоречи за референдума срещу еврото

2224
Антоанета Цонева: Радев си противоречи за референдума срещу еврото
Снимка: Actualno.com

Няма как да се проведе национален референдум с въпрос, по който България вече се е произнесла с подписването на международен договор. Това заяви в ефира на bTV Radio народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Антоанета Цонева. Тя уточни, че волята на парламента е категорично ясна с постигнатото мнозинство

“Няма колебание по отношение на взетото решение да не се провежда референдум по този въпрос, защото той противоречи на Конституцията”, заяви Цонева. Според нея Конституционният съд със сигурност ще бъде сезиран от поддръжниците на референдума и също ще може да се произнесе относно решението на Народното събрание.

Антоанета Цонева: Няма да продадем реакторите за АЕЦ "Белене" на по-ниска цена

"Ако сделката за продажба на Украйна на реакторите за АЕЦ "Белене" бъде осъществена, тя ще се случи на цена, не по-ниска от тази, която...

Представителят на “Да, България” коментира и днешните критики на президента Румен Радев по повод отхвърлянето на референдума при гласуването в пленарна зала. Тя припомни, че още през ноември миналата година Радев се е обявил против провеждането на референдума. “Позицията на президента беше, че въпросът на референдума противоречи на закона за референдумите, в който не се предвижда да се правят референдуми по международни договори, които България вече е ратифицирала. Днес Румен Радев открито си противоречи, взимайки доста неясно отношение по темата със становището, че референдум трябва да има, но май не точно с този въпрос”, отбеляза Цонева.

Референдумът на "Възраждане": какво зависи от правителството

Според депутата през първия месец след встъпването си в длъжност новото правителство е работило интензивно при добра синхронизация между премиера академик Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Цонева уточни, че се върви по предварително набелязаната програма и до края на седмицата парламентът ще гласува на първо четене бюджетът на държавата за 2023-а година. Депутатът добави, че е необходимо да се изгради механизъм за вземане на решения, отнасящи се до проправителственото мнозинство в подкрепа на важни закони, както и при избора на председатели и членове на регулаторите.

“Това е въпрос, който трябва да бъде обсъждан отново и отново, докато не се вземе крайното решение. Ясно заявихме, че не може да има управление, загубило смисъла и реформаторското си значение, ако плаващи мнозинства подкопават посоката му”, предупреди Цонева.

Радев към партиите за евентуален импийчмънт: Да заповядат (ВИДЕО)

Да заповядат. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос за евентуален импийчмънт от страна на партиите.  „Никакъв про...

Народният представител от ПП-ДБ напомни, че парламентарната група очаква разговорите за промени в Изборния кодекс да вземат предвид връщането на машинното гласуване и коригирането на досегашните дефицити в изборното законодателство. Според нея по този начин ще бъдат предотвратени злоупотребите с изборния процес при предстоящия местен вот. “Местните избори са много важни, защото там буквално всеки един глас има значение и трябва да бъде отчетен коректно. Тъкмо затова разговорът за машинното гласуване е от огромно значение”, заключи Цонева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика