Антон Кутев: Правителството направи всичко възможно, за да не затваря

2441
Антон Кутев: Правителството направи всичко възможно, за да не затваря
Снимка: БГНЕС

Правителството направи всичко възможно, за да не затваря. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ по БТВ, говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. „Не смятам, че подценихме ситуацията, въпросът е какво можехме да направим. Едно от нещата, за които непрекъснато говорихме, е кампанията за ваксинирането, но тази кампания има и чисто финансови измерения“, уточни говорителят на правителството.

По думите му последното Народно събрание е отказало да отпусне средства за информационна кампания в полза на ваксинацията срещу COVID-19 при актуализацията на бюджета за тази година. "В последния парламент имаше актуализация на бюджета и в тази актуализация имаше предложение за едни милиони от Александър Симидчиев, които да отидат за кампания, но парламентът не ги прие. Самият факт, че се намираме в условия на служебни правителства беше част от проблема как стигаме дотук. Имаме много голяма смъртност и много ниски нива на ваксиниране. Въпросът е колко публична може да бъде ваксинационната кампания, когато не е финансово осигурена", коментира Кутев. Според него българинът е скептик относно ваксините, но единственият друг вариант за ограничаване на заразата е изолацията. "Тя може да стане чрез локдаун, какъвто България правеше миналата година. Затваряха градинките, на Витоша не можеше да се ходи. Другият вариант е зеленият сертификат. Това е лекият вариант", обясни той.

Протест срещу новите мерки блокира Орлов мост в София (СНИМКИ)

Протестиращи срещу въвеждането на изискване за зелен сертификат блокираха движението на Орлов мост във вечерните часове. Полиция охраня...

"Много по-лесно щеше да е за президента Радев да си води кампанията и да не се занимава със заразата. Никой от нас не е бягал от отговорност. Опитваме се в едно сложно общество да поемем отговорност, включително президентът и министърът на здравеопазването, на когото всеки ден му искат оставката", добави Кутев. Той определи коментарите на партиите по темата като популизъм преди избори и обясни, че "служебният кабинет не участва на изборите". Кутев потвърди намеренията на правителството децата в най-скоро време да бъдат върнати обратно в присъствена форма на обучение. Имало идеи да бъдат тествани рано сутрин пред входа на училищата.

"Здравният министър неколкократно обясни, че не би допуснал да се бърка по носовете на децата, в носовете и устите, защото това ще ги травмира. Доколкото знам, има възможност да се направи с близалки или друг подобен начин", каза още Кутев. "Образованието е изключително важно, всичко трябва да направим те да се върнат на училище, но трябва да се запазят човешки животи, защото всяко едно от тези деца има майки, бащи, баби и дядовци", добави говорителят на служебния кабинет.

Той самият се ваксинирал още през март, но не от притеснения за собственото си здраве, а като обществено отговорна постъпка. "Аз не го направих за себе си. Спортувам, считам се за здрав човек. Аз го направих заради другите. Това е отговорността. Ваксинирах се с мисълта, че правя нещо не за себе си, а за обществото", обясни той.

Относно налагането на нови COVID мерки в последния момент той каза: „Направихме един план още през лятото и казахме при толкова заразени се затварят училищата, при толкова заразени се затварят кръчмите и т.н.“ Според него нито президентът Румен Радев, нито служебното правителството бягат от отговорност. Антон Кутев е категоричен, че у нас не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. По думите му е недопустимо бившият премиер Бойко Борисов да разпространява подобна невярна информация.

Стойчо Кацаров: Локдаунът отлага решаването на проблемите

Локдаунът отлага решаването на проблемите. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на среща на служебното правит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика