Атанас Славов: Несъгласие за конституционните промени ще се отрази на стабилността на правителството

697
Атанас Славов: Несъгласие за конституционните промени ще се отрази на стабилността на правителството
Снимка: БГНЕС

"Оптимист съм, че в рамките на следващия месец - месец и половина ще приключи процесът за промени в Конституцията. След това следващите 2-3 месеца ще са посветени на промените в Закона за съдебната власт и след това до лятото да можем да направим изборите за нов Висш съдебен съвет, Прокурорски съвет и нов главен прокурор. Промените в Конституцията - това е една от темите, които са довели до формата на партньорско управление. Ако няма съгласие за тях и не се събере необходимата подкрепа, това ще има пряко отражение върху стабилността на правителството. Това каза пред БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов.

Още: Правосъдният министър: Следващият месец ще е решаващ за конституционните промени

Той поясни, че между гласуванията ще бъдат нанесени корекции на внесените текстове. "Част от критиките ще бъдат взети предвид, както и по отношение на разделянето на Висшия съдебен съвет. Убеден съм, че така предложените текстове са в правомощията на Обикновено народно събрание и могат да бъдат извършени", допълни Атанас Славов.

Служебно правителство - само след консултации с партиите в парламента

Служебното правителство да се назначава след задължителна консултация с партиите в Народното събрание, а за служебни министри да се назначават хора, заемали или заемащи висша публична длъжност, пък би предложил министърът на правосъдието Атанас Славов в дискусията за предстоящите промени в Конституцията.

“В началото на проекта за изменение на Конституцията ние предложихме правителствата в оставка да изпълняват функциите на служебни правителства, както е в повечето парламентарни държави. Впоследствие бе избран друг подход. Бих предложил да има задължителна консултация с парламентарните групи преди формиране на служебно правителство и президентът да има задължението да избира между лица, които са заемали или заемат висши публични длъжности в съответната институция и в съответния ресор. Така ще е ясно, че целта на служебното правителство ще е да осигури приемственост, а не да променя геополитическата ориентация на страната и да сключва дългосрочни договори”, заяви Славов.

В парламентарната комисия по конституционни въпроси продължават интензивните дискусии и по конкретни текстове от проекта за промяна на Конституцията. Славов изрази очакване процесът по изменение на основния закон да приключи до края на годината или най-късно в средата на януари.

“Оптимист съм, че в рамките на следващия месец и половина ще видим приключил процеса за конституционна реформа”, заяви Славов и напомни, че тъкмо промените в Конституцията са били сред основните мотиви за създаването на настоящия управленски формат. Министърът изрази надежда, че обществото и политическото лидерство в парламента са узрели, за да не се повтори сценарият от 2015 година, когато правосъдната реформа на Христо Иванов беше бламирана. 

Съдиите да са независими

По думите му целите на конституционната реформа са независим съд, отчетна и независима прокуратура и ефективно правосъдие - наказателните производства.

Още: Славов е против възможността със закон да се дават правомощия и функции на главния прокурор

"Прокуратурата да не извършва административни проверки, свързани с цените на яйцата, елхите и шараните, а да се фокусира върху наказателното правосъдие. Съдиите да са независими и да няма съмнения за политическо влияние, да работят ефективно. Затова предлагаме във ВСС да има 8 квоти избрани от съдии и само 5 да са парламентарни. Целта е ясна - политическото задкулисно влияние да бъде елиминирано, да се носи ясна отговорност. Г-н Сарафов показва, че може да действа институционално, виждам рационални действия", каза още Атанас Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика