Бареков предлага: Който не гласува, глоба от 50 лв.

23158
Бареков предлага: Който не гласува, глоба от 50 лв.
Снимка: БГНЕС

Това, което предлагаме е въвеждане на задължение за гласуване като прилагаме и двата метода за поощрение – наказание, глоба за онези, които не изпълнят това задължение, и поощрение за онези, които го изпълнят с 5% отстъпка от данъчната декларация. Държим на този етап това да бъде приложено най-вече за парламентарните избори, защото правим експеримент и защото считам, че това е най-представителния орган на демокрацията и би било редно всеки българин да има участие.

Глобите са от 10 до 50 лв., като при повторно нарушение се увеличават. Целта не е да смажем хората с наказание, а да има стимул да се разходят до избирателните секции. Това заяви по отношение на промените, които са предложени от „България без цензура”, Румен Йончев пред журналисти в парламента, предаде „Фокус”.

ГЕРБ ще поиска тази седмица НС да реши за референдум заедно с изборите - на 29 септември

ПП ГЕРБ винаги е отстоявала идеята за задължително гласуване. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка ...

Йончев обясни, че не малко се говори за необходимостта от задължително гласуване, а промените, които ББЦ предлага, са с няколко прости текста да бъде въведено това задължение.

„Отговаряме на всички въпроси относно задължителното гласуване – какво ще правят онези, които живеят в чужбина, които не могат физически да отидат до избирателните секции. Ако двете големи групи в парламента искат да подкрепят задължителното гласуване, няма пречки това да се случи в много кратки срокове и да отидем на избори с леко изменен избирателен кодекс, който да гарантира задължителното гласуване”, обясни Йончев.

Той посочи, че не се налага нищо особено като организация от ЦИК, така че няма пречки това да се случи”, каза още Румен Йончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика