Без сблъсък Доган-Местан в Джебел, кметът забрани митингите

2679
Без сблъсък Доган-Местан в Джебел, кметът забрани митингите
Снимка: БГНЕС

На 19 май няма да има възпоменателен митинг в Джебел, а на трибуната няма да се качи нито един политик. Решението е на кмета на общината Джебел Бахри Юмер, съобщава сайтът rodopi24.

Така на практика се отменя сблъсъкът Доган-Местан-Дал, който се очакваше. След решението на кмета, който е в ръководството на партия ДОСТ, създадена от Лютви Местан, за първи път от четвърт век в Джебел няма да се проведе възпоменателен митинг на 19 май, когато се навършват 27 години от първия митинг срещу тоталитарната система у нас.

Ахмед Доган: ДПС е стратегическа инвестиция за стабилността и мира

"Последните 25 години показаха, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България. В този смисъл българският етн...

„19 май ще бъде празник на общината. Издал съм заповед, с която забранявам провеждането на политически мероприятия. Както кърджалийци празнуват на 21 октомври, така Джебел ще празнува на 19 май. От трибуната на площад „19 май" няма да се чуят политически речи", заяви Юмер.

Той е разговарял с началника на Районното управление на полицията относно мерките за гарантиране спокойствието на празнуващите. Кметът даде за пример Кърджали, където на 21 октомври всяка година слово произнасял само кметът.

„Всеки да се чувства поканен в Джебел без значение какви политически възгледи има", каза Бахри Юмер.

Всяка година на 19 май в Джебел се отбелязва Денят (19 Май 1989 г.), в който в защита на име, вяра и език местните жители организират първия в България мирен протестен митинг срещу тоталитарната система. През 1998 г. с единодушно решение на Общинския съвет този ден е определен за Празник на града и общината. Всяка година на 19 май на едноименния площад се събират хиляди джебелчани и гости на града.

Местан щял да се кандидатира за президент

Почти сигурно е, че Лютви Местан ще се кандидатира за президент, като целта ще е да покаже силата на ДОСТ. Това заяви собственикът и гл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика