Без сериозни нарушения при втория тур на президентските избори

988
Без сериозни нарушения при втория тур на президентските избори
Снимка: Actualno.com

В 21.00 часа Централната избирателна комисия обяви края на изборния ден в цялата страна. Той премина при сравнително висока избирателна активност. Към 17.00 часа тя е била 41.93%, което означава, че 2 867 047 души за цялата страна са упражнили правото си на глас. Най-висока е била активността в София област и Перник– 49.82%, където са отчетени еднакви резултати. Най-ниска е избирателната активност в Кърджали – 27.13%. На първи тур общата избирателна активност за цялата страна беше 57.47%.

Общият брой на гласувалите български граждани в чужбина към 19.00 часа е 84 308 души. Гласувалите в Турция са 33 724, във Великобритания – 10 589, в Испания – 8 327, в Германия – 5 630, в Гърция – 2 730, в САЩ – 671. От МВнР уточниха, че в Съединените американски щати изборният ден все още не е приключил.

Гласуването се извърши в 12 418 изборни секции в цялата страна. В чужбина бяха разкрити 325 секции в 71 държави, обобщи агенция Фокус.

В рамките на изборния ден постъпваха и сигнали за нарушения на изборните правила. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че в комисията са постъпили няколко еднородни жалби, свързани с твърдения за агитация от страна на премиера Бойко Борисов в изявлението му пред журналисти след като упражни правото си глас. Във връзка със сигналите ЦИК е изискала от Съвета за електронни медии (СЕМ) необходимите материали, за да може да прецени дали в сигнала има данни за извършване на агитация. Камелия Нейкова разясни, че има и сигнали, свързани с това, че доставчици на медийни услуги посочват изборни резултати, което е недопустимо преди приключването на изборния процес.

Според Радан Кънев ГЕРБ загуби заради "явната лъжа със съдебната реформа"

Нищо неочаквано няма. Още в петък (11 ноември) прогнозирах 60:40 процента за Румен Радев, дори повече стана. Това заяви лидерът на ДСБ ...

Към 11.00 часа преди обяд прокуратурата разпространиха данни, от които стана ясно, че са подадени 231 сигнала за изборни нарушения до момента, като се обхваща времето от началото на предизборната кампания до момента. По 173 от сигналите е постановен отказ, тъй като няма данни за извършени престъпления. Три от сигналите са изпратени по компетентност на ЦИК.

По 13 от сигналите са образувани досъдебни производства, като 6 са за предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право, 5 - за документни престъпления, 2 касаят опит за гласуване два пъти на едно и също лице с различни документи.

През целият изборен ден преобладават сигналите, свързани в процеса на гласуване, в които се посочва, че при пускане в урната бюлетината се отваря и се как е гласувал избирателя.

Жалби за нарушения в изборните правила имаше на няколко места в страната. В Районна избирателна комисия (РИК)-Благоевград е постъпи жалба за незаконна агитация, в която се твърди, че кметът на село Осиково Митко Дедьов агитира хората гласно в секцията в селото.

На пресконференция председателят на РИК – Благоевград Мартин Бусаров обясни, че председателят на секционната комисия Румен Хаджиев е потвърдил, че в действителност кметът на село Осиково Митко Дедьов присъства в избирателната секция като застъпник и извършва открита гласна агитация, като призовава избирателите да гласуват с определена бюлетина. По думите му е разпитан по телефона и полицейския служител, охраняващ секцията, който е потвърдил.

Обяснения за победата на Радев - ГЕРБ сами са си виновни

Вярвам, че това е една голяма победа дори за тези, които не са гласували за Румен Радев. Той не е продукт на политическото задкулисие &...

За неоснователен бе счетен единственият сигнал за нарушения в изборния ден, постъпил в Районната избирателна комисия - Велико Търново. Сигналът е за извършване на нерегламентирана агитация и оказване на натиск на избирателите от лица, намиращи се пред две от секциите в Горна Оряховица. Към него няма приложени доказателства, за направените твърдения. Комисията във Велико Търново го отхвърли, като решението подлежи на обжалване в тридневен срок от неговото обявяване пред ЦИК София.

Няколко жалби са получени в РИК – Видин. В една от жалбите се твърди, че при започването на изборният ден председателят на секционна избирателна комисия в село Капитановци Ангелина Иванова е констатирала, че един от прозорците на изборната секция е счупен, а е бил здрав при издаването на секцията на полицията предишната вечер.

Няма случаи на прекратяване на изборния ден, въпреки че на много места в областите Видин, Ловеч, Монтана, Силистра, Русе, Търговище, Добричка и Стара Загора е имало проблеми с електрозахранването заради силния вятър. Проблеми с електрозахранването имаше в град Кула и село Макреш във Видинска област. В Добричка област бяха осигурени генератори. В Ловеч проблемът бе отстранен във всички места с изключение на Александрово, където всички бяха снабдени с фенери.

Председател на избирателна секция във Варна е починал по време на работа в деня на балотажа. Инцидентът е станал в 56-та секция в училище “Йордан Йовков” в града, където районът да бъде отцепен за известно време, което е забавило гласуването в секцията, но изборният процес не е спиран.

По закон ЦИК има задължението да оповести окончателните данни за резултатите от изборите в срок до 48 часа от приключването на изборния ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика