БХК: Отказът да се предостави помощ на бежанците води до радикализация

1499
БХК: Отказът да се предостави помощ на бежанците води до радикализация
Снимка: Getty Images/Guliver

Вместо да предприеме санкции против длъжностните лица, които нарушиха законоустановените права на бежанци с напълно редовен статут, правителството отмени правата на бежанците. Това заявиха от Българския хелзинкски комитет (БХК) във връзка с отмененото постановление 208, което уреждаше реда за интеграция на официално получили статут на бежанци в България.

Преди всичко безспорната пряка намеса на президента в изпълнителната власт е противоконституционна, припомнят от БХК, отбелязвайки ролята на Румен Радев относно решението. И продължават: "Съгласно чл. 98 от Конституцията на Република България президентът има точно определени представителни функции и определянето на политиката на държавата, в която и да е област, не попада сред тях. Президентът няма право да поставя директни управленски или нормотворчески задачи на никое правителство, включително и на назначаваното от него служебно такова. Доброто познаване на кръга от компетентности, които има един държавен глава, само би спомогнало на президента Радев да изпълнява своите задължения по начин, който не поставя под съмнение конституционосъобразността на неговите действия.

България не иска да приобщава бежанци, но ще интегрираме децата им

Докато и през тази седмица върви скандалът с отмяната на постановление 208 - за интеграцията на бежанци, с което се даваха пари на бъ...

Отделно стои въпросът за международните последици от послушанието, с което служебното правителство на премиера Огнян Герджиков изпълни президентската поръчка. Въпреки многобройните и напълно резонни възражения, изказани от редица негови членове, с одобрената отмяна България наруши своите международноправни задължения в областта на убежището, а в частност – и поетите ангажименти към Европейската комисия и ЕС, за изпълнението на които на държавата ни бяха отпуснати значителни европейски финансови средства и помощ в края на 2016 г.

Изказаните при обсъждането на отмяната аргументи, че наредбата е неработеща, тъй като в някои общини и населени места се създало напрежение по приема на бежанци, може да се квалифицира единствено като прехвърляне на проблема от болната на здравата глава.

Следва да се отбележи размахът, с който всички институции и политици използват напоследък довода за националната сигурност. Всякакви правонарушения и дори престъпления са оправдавани или извинявани под предлог, че се извършват в името на опазването на националната ни сигурност при мълчаливото съглашателство на полиция, прокуратура и съд. Псевдопатриотизмът се възведе в обществена норма, а плурализмът и различното мнение се заклеймяват като национално предателство. Използването на предлога за опазване на националната сигурност от президента по същия безапелационен, но най-вече неаргументиран начин, по който го вършат отделни политици от неототалитарни партии и лица, участващи в организирани престъпни групи за граничен рекет, съставлява опасен прецедент на отстъпление от държавността пред първичния популизъм.

Отказът да се предостави минимална – при това финансирана основно от ЕС – помощ на бежанците да се интегрират в обществото ни и да станат негови работещи и полезни членове, освен незаконен и неморален, е и откровено глупав от всяка гледна точка. Той води единствено до тяхната евентуална маргинализация, изолация и капсулиране в затворени общества, което е предпоставка за радикализация."

Златева: В петък ще бъде публикувано новото Постановление 208

В петък ще бъде публикувано новото Постановление 208. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер Деница Златева. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика