Бивш шеф в СДВР: Пеевски управлява ДАНС

12102
Бивш шеф в СДВР: Пеевски управлява ДАНС
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи се намира в нормативен, структурно-функционален и управленски хаос. Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се владее от ДПС и се управлява от Делян Пеевски. Това заяви пред БНР Валери Григоров, който е бивш шеф на отдел "Охранителна полиция" в СДВР и бивш директор на Гранична полиция.

По думите му премиерът Бойко Борисов прави паралелни структури в МВР, за да може да владее оперативната обстановка през тях, а Иван Гешев иска да подсигури охраната си. 

Григоров обясни, че в структурата на МВР се правят непрекъснати промени, непрекъснати функционални реформи, които имат само и единствено определени политически цели.

Радев: Борисов и Пеевски са ортаци в бизнеса и политиката

Логично е партията на Делян Пеевски да подкрепи г-н Борисов на президентските избори, те са ортаци в бизнеса и политиката – още п...

"До 2006 г. имаше устойчивост на нормативната уредба, след 2006 и 2013 г., политическата класа прави всичко възможно да свали нивото на регулация. На ниво правилник на МВР могат ежедневно, ежеседмично, ежемесечно да променят, да нагаждат с оглед на конкретни конюнктурни или политически интереси. Най-фрапиращият пример е сливането на ГДБОП с ДАНС. То нямаше никаква друга цел освен неуспешния опит да бъде овладяна от ДАНС изцяло информационната дейност и най-вече оперативните дела, касаещи трансграничната престъпност. ДАНС се владее от ДПС и се управлява от Делян Пеевски. Те направиха преструктуриране, вляха ГДБОП в ДАНС и източиха целия информационен масив, с което се сдобиха с информацията, която липсваше в ДАНС", каза Григоров.

Според бившия директор в МВР агенцията за национална сигурност се ръководи от заместниците на председателя й Димитър Георгиев.

"Г-н Георгиев го познавам лично. Той беше в екипа на Бойко Борисов и там започна да прави своята кариера благодарение на силната лакейщина, която осъществява по отношение на министър-председателя и оттам блестящото му развитие в кариерата стигна до председател на ДАНС. Той обаче е безгласна буква. ДАНС се ръководи от заместниците му, които са изцяло хора на Делян Пеевски. Изцяло е овладяна службата и е под контрол", каза Григоров.

Той обясни, че премиерът Борисов през цялото време си управление е създавал алтернативни паралелни структури, които да са под негов пряк контрол, за да може да владее оперативната обстановка през тях.

Явор Дачков: Имаме голям медиен играч с властови център извън България

„За да се разруши статуквото ГЕРБ - ДПС, трябва тези две партии да останат извън властта. Това означава алтернатива на сегашното ...

"През 2006 г. дирекциите в министерството бяха 10, на базата на повтарящи се структурни звена сега има 16 дирекции, които не работят по никакъв начин по-добре и не подобряват управлението на МВР", каза още той.

Григоров коментира промените в Закона за МВР, с които жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) се сляха, а с новото звено има възможност да бъдат пазени президентът, премиерът и председателят на парламента, както и главният прокурор.

"Структурата "Съдебна охрана" има звена за персонална охрана. Сега създаването на още едно паралелно звено показва единствено, че Иван Гешев иска да подсигури себе си от гледна точка на сериозната застрашеност, която има за него. Той знае защо е застрашен - в рамките е на определени зависимости и той сам създава звено, с което гарантира собствената си сигурност", каза още Григоров.

Григоров обясни, че през 2005 г. Гранична полиция е задържала 18 тона листна маса канабис, а понастоящем рядко се съобщава за задържани количества наркотици - отделни пратки кокаин. И то при положение че настоящият министър на вътрешните работи Христо Терзийски е специалист по противодействие на наркотиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика