Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивши депутати от "Величие": Временна комисия да разследва Ивелин Михайлов

09 юли 2024, 22:45 часа • 2242 прочитания

Трима бивши депутати от „Величие“ – Дарин Георгиев, Виктория Василева и Георги Куков, сега независими, внесоха в парламента искане за създаване на временна комисия,която да разследва дейността на Ивелин Михайлов, сочи справка на сайта на Народното събрание.

Това съобщи БТА.

Според вносителите трябва да бъдат проверени „всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие" и изграденият в с. Неофит Рилски, община Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк", в това число престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централната власт с този комплекс и неговото изграждане".

Още: "Продължаваме като наблюдатели": Бивш депутат от "Величие" потвърди, че е бил заключван в хамбар

Предлага се комисията да се състои от 18 членове - по трима от всяка парламентарна група, която да работи един месец. Трябва да се анализират документи, да се изслушат представители на институции, длъжностни лица и граждани, които да допринесат за изясняването на обстоятелствата, свързани с дейността на Ивелин Михайлов и „Исторически парк“ и обвързаността им с представители на местната и централната власт, смятат вносителите.

Още: Манията за Виличии приключи

На 5 юли шестима депутати от „Величие“ подадоха заявления за напускане на парламентарната група. Депутатите, подали заявления, са: Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова, Росица Калинова.

Така парламентарната група престана да съществува, тъй като според парламентарния правилник минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е десет. Общият брой депутати от „Величие“ беше 13.

В същия ден Ивелин Михайлов от „Величие“ и създател на „Исторически парк” съобщи, че партията ще продължава да работи.

„Ние продължаваме с партия „Величие“, за това сме я създали, с идеята да защитава обикновените хора. Ще се борим места по места да можем да направим така, че гласът на обикновения човек да бъде чут. Имаме конкретна система, която ще продължим да прилагаме с нашите депутати на „Величие“. Те ще могат да дадат позитив на партията, защото Николай Марков, Виктория Василева, Дарин Георгиев по-скоро трупат негативи. Само Дарин Георгиев е член на партията, другите двама не са“, обясни Михайлов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Още: Ивелин Михайлов обяви, че от ГЕРБ са притискали депутати на "Величие"

Централният съвет на „Величие", цитиран от пресцентъра на партията, съобщи, че Николай Марков, който до 5 юли беше председател на парламентарната група на формацията, не е член на партията. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес