Бившият шеф на "Кинтекс": 4200 тона оръжие са изнесени за Украйна с участието на Нинова

12895
Бившият шеф на "Кинтекс": 4200 тона оръжие са изнесени за Украйна с участието на Нинова
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов показа за първи път официални документи, които удостоверяват износа на българско оръжие към Украйна. Той заяви, че бившият министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е знаела за износа през Полша и е имала пряко участие.

"Почти всяка страна изнася оръжия за Украйна през Полша. Всеки един самолет, транспортиращ оръжие от страната Х, преди да кацне в Полша, трябва да отбележи над коя държава лети. Получената информация от МВнР надмина най-смелите ми очаквания. Съгласно ЗДОИ депозирах искане до МВнР колко самолета с българско оръжие са летели до летище Жешов - на 70 км от границата с Украйна, на територията на Полша. За 14 месеца преди войната нито един самолет с оръжие не е летял по маршрута. Но за първите 4 месеца от началото на войната 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в Полша", каза Михайлов и посочи, че повечето държави използват летището като логистичен хъб за трансфер на оръжия към нападнатата от Русия страна.

„Кинтекс” с иск срещу бившия директор за вреди за близо 1 млн. лв.

„Кинтекс“ внесе осъдителен иск срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Александър Михайлов, съобщиха от компаният...

"През ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. За този период 4200 тона българско оръжие са оставени в пограничното на Украйна полско летище – това са 212 ТИР-а, подредени в колона плътно един след друг, в рамките на 4 км, образно казано. И Нинова да твърди, че не знае къде отива оръжието ни, е несъстоятелно твърдение и е обидно към българските граждани", заяви Александър Михайлов на пресконференция в БТА.

Вчера бившият шеф на „Кинтекс“ обвини Корнелия Нинова, че завела две дела срещу него с държавни пари, с което били загубени над 70 хил. лв. на данъкоплатците. Той заяви, че причината била „страх“ на лидера на БСП Михайлов да не стане служебен министър и да я ревизира. Още в сряда той каза, че ще даде документи за износа на българско оръжие за Украйна и ще покаже ролята на Нинова в това.

Припомняме, че Михайлов беше освободен със заповед на Нинова през април, след като инспекторатът на ръководеното тогава от нея ведомство на икономиката откри редица нарушения и явен конфликт на интереси. В позиция до медиите веднага след това Михайлов отрече обвиненията на лидера на БСП и каза, че проверка дори не е имало. Обяви, че е завел дело по Наказателния кодекс срещу лидера на БСП „за всички изречени неистини за мен и военнопромишления комплекс на България“.

"Допреди 3 месеца бях изпълнителен директор в „Кинтекс“. Не съм партийно назначение, не съм парашутист. Започнал съм работа като експерт там през 2012 г. Изминал съм всички етапи на кариерното развитие. Знаете, в края на месец април Нинова ме уволни, което е нейно право, но грубият начин, недопустим, по който тя го направи, провокира моята реакция да се защитавам. Имал съм конфликт на интереси според нея, издал съм и държавна тайна – непрекъснато сменяше тезите. От този момент започнах принципен спор с Нинова по отношение управлението на държавните дружества, назначаване на ръководствата в тях. Беше ми зададен един въпрос отива ли българско оръжие в Украйна. Потвърдих този факт, който е известен в обществото още от средата на март. Това разгневи Нинова и започнаха дела. Тя крие истината от обществото и реших, че ако го докажа с документи, гражданите ще разберат, че изреченото от нея към мен, са лъжи", заяви Михайлов днес.

Ексшефът на „Кинтекс": Подаряват военнопромишления комплекс на БСП с конкурси на тъмно

В последните дни живот на правителството се назначават шефове в най-големите предприятия в системата на Министерството на икономиката и...

"При предаването на властта от Нинова към новия служебен министър, тя направи шокиращо разкритие – месец-два не е свиквала Комисията по експортен контрол, където са блокирани над 200 опита за износ на оръжия за над 1 милиард евро. Скандално беше, че тя призна, че е направила това целенасочено – за да види какво ще направи президентът и служебното правителство. Тя блокира работата на един много сериозен икономически отрасъл, в който са заети десетки хиляди хора. Може да си представите какви пропуснати ползи са забавените сделки за българската икономика", твърди още бившият шеф на "Кинтекс".

„Г-жа Корнелия Нинова подписваше заявленията за износ на българско оръжие, но от месец и половина, като се видя, че няма да има ново редовно правителство, рязко спря да разглежда документи. Твърдя, че с нейния подпис е изнесено огромно количество оръжие за Украйна и всички по веригата са знаели това. Нинова твърди месеци наред, че тя е гарант, че нито един патрон от нас няма да отиде за Украйна. Според Любомир Каримански – на един коалиционен съвет тя е казала, че няма нищо против да отиват самолети към Полша", добави Михайлов.

Според него служебното правителство трябва да развърже това "злокобно наследство", оставено от Нинова – блокираните искания за износ на българско оръжие за 1 млрд. евро. Ако още 3 месеца продължава това партийно надлъгване, ще се унищожи индустрията, твърди той.

"Подозирам, че Нинова нарочно 2 месеца не е разгледала тези искове за износ, за да устрои капан на президента Радев. Ако служебният министър на икономиката не разреши износа на това оръжие, ще предизвика протест на фирмите в бранша и съдебни искове за плащане на пропуснати ползи. Ако ги разреши, Нинова ще излезе и ще каже: „Ето, служебният кабинет на Радев изнесе българско оръжие за Украйна през Полша“, каза още Михайлов.

Той поясни отново, че всички държави, които изнасят за Украйна, го правят през Полша и някои други страни, защото няма друг логистичен начин. Морският транспорт е невъзможен – руският флот е обкръжил украинските пристанища. По въздух също е невъзможно – никой не лети до Украйна. "Достатъчно е в Гугъл да се напишат думите „оръжие“, „Украйна“, „Полша“. Ще откриете десетки статии на престижни световни медии, цитиращи световни лидери, които доказват изпращането на оръжие за Украйна през Полша. Откроява се един логистичен център – летището Жешов, на 70 км разстояние до границата с Украйна. Това е най-големият разпределителен център на оръжейни доставки, около 70% от доставките минават през този хъб", добави Михайлов.

Бившият директор на „Кинтекс“ показа документи как новото ръководство проваля договор за 80 млн. лв.

„Кинтекс“ ЕАД е на път да провали свой договор за 80 млн. лв. Това твърди бившият директор на дружеството Александър Михайл...

На въпрос на Actualno.com защо след като е получил отговорите на 1 юли, изнася тази информация чак сега, бившият шеф на "Кинтекс" отвърна, че е изпратил заявление за достъп до обществена информация и до Агенция "Митници". Очаквал отговор от тях, но явно това било "горещ картоф" и никой не искал да поеме отговорност. "Митниците изпращат искане за обществена информация до НАП, а НАП изпращат уведомление до Статистическия институт, това е причината за забавянето. Никоя друга държавна институция - освен МВнР - не иска да даде тази информация. Бавят и тупкат топката", заяви Алексанъдр Михайлов.

Днес пред bTV Нинова свърза Михайлов с името на Александър Манолев – бившия зам.-министър на икономиката във втория кабинет на Бойко Борисов. Той е собственик на частна фирма, която представлявала страната ни при сделки с Египет. Става въпрос за БИИМ, а бившият директор на „Кинтекс“ бил в частната фирма на Манолев, твърди лидерът на БСП.

„Явно уплашена от информацията, която ще изнеса, Нинова реши да се появи в ефир и да ме окаля с неистини. Отново изрече и една лъжа – а именно, че докато съм работил в „Кинтекс“, тя е констатирала, че съм продължавал да работя в БИИМ. Това е категорична лъжа и е предмет на двете дела, които съм завел срещу нея. Имам справка от НАП. Тя показва, че един месец преди да започна работа в „Кинтекс“, съм прекратил отношенията си с предишния си работодател“, отвърна ѝ Михайлов. "Лъжа е и че "Кинтекс" е бил представител на ВМЗ за конкретен пазар", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика