Блинкен към Радев: Санкциите по „Магнитски“ са приноса на САЩ в борбата с корупцията

2636
Блинкен към Радев: Санкциите по „Магнитски“ са приноса на САЩ в борбата с корупцията
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония, информираха от прессекретариата на държавния глава.

Радев ще ръководи българската делегация на срещата на НАТО в Брюксел

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на странит...

Президентът Радев определи наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, заяви от своя страна Антъни Блинкен.

Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора президентът Радев подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

Обсъдена бе и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа.

Блинкен: Преговори за Близкия изток могат да се проведат след специална подготовка

Мирните преговори между Израел и Палестина могат да бъдат възобновени само след като е извършена обширна подготвителна работа, за да се...

Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика