X
 
 

БНБ и КФН ще отговарят за преструктуриране на банките и инвестиционните посредници

584 0
БНБ и КФН ще отговарят за преструктуриране на банките и инвестиционните посредници
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Парламентът прие промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници на второ четене,

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и транспонира европейски регламенти.

Приеха промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредниц...

Съгласно текстовете Българската народна банка (БНБ) ще е орган по преструктуриране по отношение на кредитните институции, а Комисията за финансов надзор (КФН) за инвестиционните посредници.

Българската народна банка и Комисията в рамките на Единния механизъм за преструктуриране сътрудничат с ЕСП, с ЕК, Със Съвета на ЕС и с ЕЦБ, с националните органи за преструктуриране и националните компетентни органи.

Съгласно текстовете се създава Фонд за преструктуриране на инвестиционните посредници, който се състои от отделни подфондове.

Той включва подфонд с цел финансиране на прилагане на инструментите и правомощията за преструктуриране по този закон по отношение на инвестиционните посредници. Другият подфонд е за набиране на вноски и прехвърлянето им към ЕФП.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители