Бойко Борисов: БСП, ДПС и "Да, България" не са ли токсични, айде малко да си мерим приказките и да зачитаме избора на хората

7858
Бойко Борисов: БСП, ДПС и "Да, България" не са ли токсични, айде малко да си мерим приказките и да зачитаме избора на хората
Снимка: Правителствена пресслужба

БСП не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея, ДПС не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея "Да, България" не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея. Айде малко да си мерим думите и да зачитаме това, което ни е отредил българския народ при честни избори. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.  

Няма да има и следващо правителство независимо от резултата, защото партиите се държат безотговорно, изтъкна Борисов. След няколко месеца кой ще ни събере и ще ни оправи, като имаме разединител, а не обединител на нацията, запита той и допълни, че останалите партии избягали от отговорност, харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения, ядоса се Борисов.

Красимир Велчев: Освен злоба и омраза, друго не виждам в парламента

"Освен злоба и омраза, друго не виждам в парламента. Това минава всякакви граници и не знам дали точно това са искали хората. Ако това ...

В началото на брифинга премиерът честити Възкресение Христово на всички българи. Той отчете и изминалите парламентарни избори, като посочи, че над 100 млн. лв. са вложените пари за избори. Демокрацията е скъпо начинание, а още повече, че ги проведохме в пандемия и острия поглед на наблюдатели на всички организации. Всички са казали, че изборите били честни и добре проведени, отчете Борисов. Преди изборите политическите партии имали своите програми, тактика на действие – това е нормално за демокрацията, но понеже демокрацията е скъпо нещо след това политическите партии са длъжни да направят необходимото, за да има стабилно управление, изтъкна Борисов. В Белгия например по 1-2 години правели правителство и нямало такава глупост като в България със служебното правителство.

Борисов благодари на българите, че отново оставили ГЕРБ първа политическа сила. По време на изборите ГЕРБ били малцинство, по думите на Борисов, като допълни, че останалите партии се възползвали да имат членове на ЦИК. Понеже ВМРО изпаднали, сега побързали да закрият възможността да закрият ЦИК. Премиерът се отнася с уважение към всяка една партия, но не може „госпожа Нинова да иска да закрива по-бързо парламента“. Повече от месец мина бе, господа, имахте време да си направите правителство, обяви лидерът на ГЕРБ.

Следващото правителство трябва да има пълен мандат, настоя Борисов и допълни, че и "тука хвърлили прах в очите на хората", че било възможно да има пълен мандат. На Разпети петък да приемеш закон за три дни при положение, че колегите ще обобщят, че сме имали препоръки по тази тема. Целта беше една-единствена – ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президента. Тук е големият парадокс, според Борисов. По думите му, ЦИК се назначава от Радев, само че парламентът, за да бъде диктатът пълен, не му направили методология. Къде му е методологията на парламента и как ще назначи председател и заместник-председател, недоумява Борисов.

Според него има погазване на всички принципи, в които от 20 членове на ЦИК, ГЕРБ имали 7. Всички останали били на другите партии. Вече ще имаме състезание, в което един отбор ще има и съдиите. Какво значи по възможност да се състои видеонаблюдение, запита Борисов. Какво значи 100% машинно гласуване, кога ще направят обществената поръчка и кога ще купят машините, възмути се Борисов.

Той очаква новостите да дойдат за хората, когато видят истината с очите си. Как ще разнесат машините от Америка, Австралия с Азия. С  тирове ли ще бъде, с платноходки, със самолети, с лодки, с какво? Как ще наблюдават кой чука на тези машини или и там сме си създали организация за фалшифициране, запита министър-председателят.
„Не въздъхвайте, госпожо, защото и аз въздъхнах няколко пъти вече“, обърна се Борисов към журналист в залата и допълни, че месеци наред щяло да продължи служебното правителство каквато била целта.

Александър Ненков: Не е случайно, че по-развити от нас европейски държави са се отказали от машинно гласуване

ГЕРБ беше първата партия, която реално въведе използването на машини за гласуване и затова на последните избори имахме с 9000 повече - ...

Ние не можем да не осъдим задържането на Навални. Крещящо мълчание от кандидата за президента Радев и от депутата Трифонов, недоумява Борисов. Продължавате умишлено да ни държите като сме с гласувана оставка. Какво ви пречеше да направите правителство с втория мандат, да свърши работата и пак предсрочни избори. Само че те не искат  да носят отговорност, да влязат в предизборна кампания, но след 2 месеца лъжите пак ще им лъснат, категоричен бе Борисов.

Третите ги знаем, че няма да се изкажат, но ги няма четвъртите и петите също ги няма, отсече Борисов. Той разпореди на правосъдния министър Десислава Ахладова да му изясни – кой определя да се гласува с машини или хартиена бюлетина, с видеонаблюдение или без видеонаблюдение.

Десислава Ахладова изрази притеснението си, че НС започнало да приемат законите бързо, без оценка на въздействие и без достатъчно обсъждане, като даде пример с Изборния кодекс и  Наказателния кодекс. Тя запита каква ще бъде констатацията за приетия нов Изборен кодекс в доклада за върховенството на закона. Борисов й отговори, че за това не трябва да мисли, защото тук отговорен ще бъде Румен Радев, а инструментът – депутатът Трифонов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова новите варвари погазили не само Конституцията, но превъртяха и времето. Никога не се е  случвало за една нощ да се приема Изборен кодекс и да бъде обнародван с по-ранна дата. Най-вероятно и времето е овладявал, щом може да си го позволява, заяде се Борисов с президента. Кои са промяната, запита Борисов и даде пример с Татяна Дончева, Мая Манолова и бившите му коалиционни партньори от „Демократична България“. Дайте да си подреждаме думите – те са токсични, категоричен бе Борисов.

Според Атанасова новите партии надминали правителството и мнозинството на Орешарски. Тя очаква още по-скандални промени в 23.59 или след 00:00 ч. Всяко нещо направено на разпети петък има кой да го съди. Няма да внасяме Избирателния кодекс в НС, оставете българите да видят какво са направили, разпореди Борисов.

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд заради машинното гласуване

ГЕРБ ще даде текстовете в Изборния кодекс, които бяха приети днес от парламента и въвеждат изцяло машиннен вот на избори, на Конституци...

Колко души гласуваха с машинно гласуване и сега наказваме народа. Сега и Христо Иванов ще гласува с машина - ще, не ще, заяви още Борисов. Те само смях предизвикват, толкова ги е страх, толкова са безпардонни, уплашени и в хаоса не знаят какво да правят, отсече Борисов. „Онзи ден ме заядоха, че няма актуализация на бюджета. Кандидатът за президент Радев и БСП да си направят кабинет и да управляват. Оставете Борисов и депутат не съм. Слави започна ли да ходи на работа“, запита той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com