Бойко Рашков за акцията в ГДНП: Прокуратурата се намесва в работата на МВР и в политическата борба в страната

10571
Бойко Рашков за акцията в ГДНП: Прокуратурата се намесва в работата на МВР и в политическата борба в страната
Снимка: БГНЕС

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди пред сайта bird.bg, че в министерството текат обиски и претърсвания.

"Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите "Вътрешна сигурност" и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС. Като естествено, че възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. Някои въпроси, струва ми се, не можеха да се отработят за един ден поради необходимост от елементарно технологично време. Изкуствена припряност, която цели да създаде напрежение. В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба в МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев", казва още Рашков пред bird.bg, цитиран от 24 часа.

Уволненият зам.-председател на ДАНС: Не сме подслушвали политици

ДАНС не е подслушвала политици. Това е показала вътрешната проверка, от която доклад вече бил даден на премиера Стефан Янев и президент...

Според вътрешният министър новият председател на ДАНС е призован на разпит. За сряда бил призован новият шеф на ГДБОП. "По какви въпроси ги викат - не знам", казва Рашков. Министърът обяснява още, че след като прокуратурата е изискала материали за двама от групата за проверка по СРС-скандала, той ги е изключил от екипа. “Единият е бил подложен на личен обиск и претърсване на кабинета в националната полиция”, казва Рашков.

"Тези няколко дни се характеризират с изключителна активност на прокуратурата по отношение на личния състав, с ръководни качества най-вече", казва Рашков, като прави извод, че "прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР". Така се разстройвала работата в министерството и най-вече дейността по проверката на проблемите около СРС.

Рашков смята, че прокуратурата не желае такава проверка да бъде направена. "Не знам защо се пречи. Изглежда целта е да се осуети проверката, включително и като се бави този процес, и това е в нечий интерес", казва министърът. Той имал информация, която все още не е документирана, че в миналите дни през шредерите са минали необичайно много материали. "Някой прави опит да заличи следите", смята Рашков. Според него прокуратурата като че ли се старае да стресира тези новоназначените служители и да разстрои работата на службите.

"Прокуратурата предприема активни действия по отношение и на други представители на правителството", твърди Рашков. И дава за пример Министерството на финансите. "Там под обстрел, бих казал, е директорът на НАП Спецов", каза министърът пред bird.bg. "Образували са десетки дела, като на конвейер и вероятно без да са налице законовите условия. Една от моите версии е, че са образували дела по тежконаказуеми текстове, за да могат да използват СРС. Тези всички длъжностни лица да се подложат на контрол с цел постигане на политически цели. Възприемам доста сериозно ситуацията, тя съдържа много тревога, защото прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна", смята Рашков.

Бойко Рашков: Борисов има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор

„Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен предс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика