Борисов: България категорично подкрепя европейската перспектива на Молдова

4084
Борисов: България категорично подкрепя европейската перспектива на Молдова
Снимка: БГНЕС

България категорично подкрепя европейската перспектива на Молдова. В наше лице имате искрен приятел, готов да сподели своята експертиза и опит с молдовската страна по линия на надграждането на отношенията ЕС – Молдова.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред премиера на Република Молдова Йон Кику в рамките на телефонен разговор, който е и първи контакт между двамата министър-председатели от встъпването в длъжност на Кику през ноември 2019 г.

Обмисля се отпадането на изискването на PCR тест за молдовски туристи

Възможностите за облекчаване на условията за пътувания на молдовски граждани в България и подготовката за предстоящия зимен сезон обсъд...

Разговорът се проведе и в присъствието на лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, съобщиха от правителството.

Премиерът Борисов изтъкна традиционно доброто ниво на сътрудничество между България и Молдова и изрази желание двустранният политически диалог да бъде по-интензивен. Българският министър-председател определи като много добра стъпка в тази посока подновяването на политическите консултации между външните министерства на двете страни, които са планирани за втората половина на месец октомври. Борисов изрази увереност, че това ще допринесе за идентифицирането на конкретни стъпки за разширяване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес като икономика, образование, инвестиции.

Министър-председателят Бойко Борисов определи многобройната българска общност в Молдова като изключително важен и градивен елемент на двустранните ни отношения. „Това е мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни“, отбеляза премиерът Борисов. Българският министър-председател благодари за условията, които молдовските власти създават за съхраняване на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство в Молдова. Премиерът Борисов изрази готовност да продължи съвместната работа за подобряване на благосъстоянието на българската общност. Според министър-председателя Борисов добра възможност в тази посока е преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев”, което би имало дългосрочен позитивен ефект.

Друг акцент в разговора на премиера Бойко Борисов с министър-председателя на Молдова Йон Кику е била пандемията от COVID-19 и стремежа да бъдат преодолени негативните й последици. Борисов изтъкна, че бързата реакция на кабинета е дала възможност на страната ни да окаже подкрепа и на други държави в кризата. Сред тях е и Молдова, на която България предостави в борбата срещу коронавируса защитни средства, предназначени за медицинските екипи на първа линия.

Ще има ли преврат в Молдова?

В Молдова зрее поредният преврат, пише руският вестник “Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса о...

Двамата премиери размениха по телефона покани за посещение, се казва още в прессъобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика