Борисов: Хакерската атака срещу ЦИК е организирана извън България

5088
Борисов: Хакерската атака срещу ЦИК е организирана извън България
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма интерес от хакерска атака. Това каза премиерът Бойко Борисов в ефира на „Още от деня” по БНТ във връзка с това, че в деня на изборите сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО не бяха достъпни.

„Хакерската атака е организирана извън България. Какъв е интересът на ГЕРБ от това? Все пак като управляваща партия носим отговорност за провеждането на изборите. Това беше тежък удар срещу нас. Изправи всички служби на нокти. Да не говорим за някакви листовки, които се опитаха да разпространят”, коментира той.

ЦИК: Борисов не е извършил нарушение, ОИК-София има нов председател

Назначен е новият председател на ОИК – София Полина Витанова, по предложение на ГЕРБ. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Ка...

По отношение на Волен Сидеров, той посочи, че в последния месец се е виждал с него няколко пъти. „Изведнъж нещо стана и този човек, все едно не беше същият. Слушах го онзи ден и само преди 10 дена беше пред моя кабинет, беше спокоен, нито говореше за мафия, нито за контрабанда, а поздравяваше за това, което е направено. Истински се надявам да се съвземе. Изведнъж се създаде напрежение в деня на изборите”, посочи премиерът.

Той посочи, че е чувал за хора, които са обсъждали със свои близки, че ще гласуват с преференция, а след това казват, че не е отчетена. „Вие очаквахте ли БСП да победи в София или в Бургас. Изведнъж сега нещо е опорочило изборите и искат да направят нови. По 50 млн. похарчихме за изборите - да ги похарчим още един път. Те няма да си вдигнат резултата, защото това, което правим ние, е видимо. Хората го виждат всеки ден”, каза Борисов.

Много тежки за броене избори бяха - брояха се гласовете за кмет, за общински съвет, за районен кмет, за кметски наместник, за референдум, допълни Борисов.

Борисов коментира, че освен това трябва да си много сръчен, по трудово обучение отличник, за да ги сгънеш бюлетините и даде пример с гласуването в Банкя, където бюлетината не е била сгъната. По отношение на оставката на председателя на ОИК – София Диляна Иванова, той посочи, че за съжаление това е трябвало да стане още в понеделник. „Това е идиотщина”, коментира премиерът.

Сметната палата чака до месец отчетите на участниците в изборите

В 30-дневен срок след изборния ден лицата, които представляват партиите, инициативните комитети или коалициите – участници в избо...

Премиерът коментира, че това са били едни от най-тихите и безспорни избори. „Самите вие казвахте, че няма предизборната кампания. Нямаше желание за битка изобщо. Изведнъж с една абсолютна глупост, заложена е в самия закон", коментира Борисов.

Той визира проблема - 19 души да броят резултатите от 1500 секции.

„Какво не знаят хората? Не знаят какво е преференция? Знае се, че ако някой ти харесва от кръгчето, ще му сложиш тикче. Нека да тълкуваме така нещата, но аз мисля, че няма как да се объркаш, ако си грамотен човек. Пише партия, пише всичко. То е написано. Имаме задължително средно образование, би трябвало всеки да може да прочете”, каза още премиерът Борисов.

Това, че за местната власт хората гласуваха за нашите кметове - казаха, че сме били отговорни, заяви още той. „С цялото ми уважение към Мишо Миков, навсякъде казва, че са втори. Той дори не си надъхва електората да се сбие с нас, да се сбори за изборите за по-добър резултат. Изборите толкова бяха предопределени, че нито сме се хвалили - само излязох и поздравих всички политически партии”, посочи Борисов. „Винаги сме били силни на местно равнище. Нашите кметове навсякъде си преповтарят или потретват мандата”, каза още Борисов. „Всички виждат София, моля в неделя да излязат да гласуват за районните кметове”, призова премиерът. Борисов посочи, че кметовете на ПП ГЕРБ работят и са сформирали добри експерти. „Програма екология, спирана два пъти, към днешна дата имаме 99% усвоени еврофондове. Пречиствателни станции, заводи за боклуци, депа”, даде пример Борисов.

Томислав Дончев: Това, което се случи в "Арена Армеец", е позор

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че Общинската избирателна комисия е заповядала на полицията да държи хората в зала "Арена Армеец"...

„Кметовете на ГЕРБ бяхме с най-висок успех. Въпреки костинбродските истории, нашите кметове бяха без алтернатива. ГЕРБ за ужас на БСП си направи кадри. Даже с Първанов се видяхме вчера и ме пита откъде ги намирам тези. Той е добър апаратчик, 10 години е бил президент”, каза още Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика