Борисов иска разследване на Кирил Петков за умисъл в "създаването на капана в енергетиката"

7177
Борисов иска разследване на Кирил Петков за умисъл в "създаването на капана в енергетиката"
Снимка: Actualno.com

Надявам се Демерджиев да разпореди да разследва умисъла, по който държавата беше въведена в този капан. Той е свързан с много пари. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция в централата на партията. 

Според Борисов има и самопризнание, че умишлено не са искали да подпишат договорите за 7-те танкери. "Струваха с 30 долара по-малко. Това към днешна дата се измерва със стотици милиони", коментира лидерът на ГЕРБ. Борисов подчерта, че вторият умисъл е, че не са осигурили слотове. "Благодарение на финансирането от нас, изграждането, дългосрочната ни визия, ние сме резервирали половин милиард газ на Александруполис. Къде е решението на Министерски съвет, с което те са резервирали капацитет за 7 танкери. Резервирахте ли, както Кирил Петков казва "паркинг" или "стоянка"? Това са състави на престъпление.  Понеже разследващо е Вътрешно министерство, се надявам след чадъра от Бойко Рашков да бъдат зададени всичките тези въпроси. 

По думите му от "Продължаваме промяната" са направили куп самопризнания за умисъла. "Само че в момента това се сипе върху народа", смята Борисов. 

Той разкритикува, че "Продължаваме промяната" са оставили най-важното нещо за държавата да го прави служебният кабинет.

Още: Енергийният министър намекна за неизбежни преговори с "Газпром"

Борисов се обърна към служебния кабинет да резервират слотове за 2023 г. "Ясно е, че партията на промяната ни доведе до хаос и разруха и вместо служебното правителство да се занимава само с избори, то трябва незабавно да реши един стратегически въпрос", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов обърна внимание, че цената на газа, която правителството на ГЕРБ е оставила през май 2021 г. е 37.71лв. на базата на дългосрочни договори, а през август 2020 е била 18.67 лв. "След "Промяната" цената на август е 298.28 лв. Не ми говорете, че така е навън (бел. ред. - актуалната цена на холандската газова борса TTF към момента на тези думи е 271 евро на мегаватчас в доставката за септември). Ние имаме до 31 декември договор. Септември 315, август 125 евро. Това ви доведе "Промяната" - хаос и разруха", подчерта Борисов.

По думите му разликата от при ГЕРБ и при "Продължаваме промяната" е "от тука до небето". "Оплитат се в лъжите си ежедневно", смята още Борисов. 

Борисов коментира позицията на "Демократична България" от днес, че са против връщането на "Газпром" и в която настояват за ясна позиция от политическите сили, които изповядват евроатлантическите ценности. "Тук ще позволя да питам колегите от "Да, България" защо само казват в тяхната позиция категорично против връщането на "Газпром". Ние в нашата позиция казваме и "Лукойл". Колегите от "Да, България" защо изведнъж спряха да говорят срещу "Лукойл"? Това раздвоение при тях го наблюдавам от много години", попита Борисов.

Борисов коментира и подадената от "Демократична България" жалба във ВАС срещу решение на ЦИК за организация на машинното гласуване, като каза, че ако искат и ГЕРБ ще го жалят. "Ма, браво бе, Христо бе. Ма ние от 2 години ви казваме какви измами правят с машините. Ние ви казваме как носят флашките. И сега като разбрахте, че няма да сте вие, няма да е Рашков, който да контролира изборния процес, изведнъж писнахте", каза още Бойко Борисов. Според него със софтуера, са взели изборите на ГЕРБ. По думите му "измамата продължава". 

Той коментира, че Виктор Николаев е питал ГЕРБ: "Пак ли предлагате от същото?". "То същото не може да го върнем. То от същото няма", каза лидерът на ГЕРБ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика