Борисов: На ЕС хич не му се занимаваше със Западните Балкани

2489
Борисов: На ЕС хич не му се занимаваше със Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

Премиерите идват и си отиват, но държавите остават. Преди 15 години Гърция даде в Солун перспектива на България и Румъния, трябва да го помним. Днес в София идват лидерите на Европа – хич не им се занимава със Западните Балкани, имаме си проблеми, но накрая приеха присърце темата. Това се дължи изключително на канцлера Ангела Меркел – не знам дали ще вземе Нобелова награда, но за това ѝ дължим. Това заяви премиерът Бойко Борисов в реч при откриването на конференцията "Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа".

Борисов е убеден, че "това, което ще стане", са основните транспортни и инфраструктурни линии. Той добави и, че заемите за реализиране на проектите ще се изплатят "с ТОЛ системите" на Западните Балкани.

Евродепутат: Путин очевидно има интерес Европа да е разцепена

Русия днес е готова да води война, да използва военна сила, за да наложи своите национални интереси. Владимир Путин очевидно има интере...

Само се надяваме да приключи спорът с името на Македония – да не си помислите, че ви даваме акъл, само се надяваме, продължи Борисов по адрес на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев. Очаква се утре, 17 май, двамата да се видят на четири очи.

Същевременно, Борисов попита ЕС от какво се плаши по отношение на Западните Балкани, след като общият БВП на шестте държави в региона бил колкото на Словакия – 96 млрд. евро. Това стана на фона на думите на друг участник в събитието, който заяви, че има съществена разлика между това, което ЕС е постигнал в региона и това, което гражданите на региона възприемат като постигнато. Трябва да се прекрати подвеждащата реторика, беше призивът, който се чу на събитието, но не от Борисов.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер – партията, в която членува ГЕРБ, пък обяви в пряк текст, че Турция не може да стане член на ЕС, защото регионът, където живее кюрдското население, не е в Европа. ЕС трябва да бъде готов да приеме страните от Западните Балкани – все още ЕС не е готов да приеме шест нови членове от този регион. Трябва да променим начина, по който работим, добави Вебер.

Междувременно Европейската комисия изготви пакет от най-малко петстотин допълнителни въпросиа които скоро трябва да бъдат изпратени до властите в Босна и Херцеговина. Целта му е да се изяснят неяснотите, които са възникнали след като Босна и Херцеговина изпрати в Брюксел въпросник, относно вземането на решение за евентуален статут на страна-кандидатка за членство в ЕС. От Дирекцията по европейска интеграция на Босна и Херцеговина заявиха, че новите въпроси ще пристигнат в Сараево в края на този месец или в началото на юни.

20% от хората в Западните Балкани подкрепят насилието над малцинствата, циганите и гейовете

20% от гражданите на Западните Балкани подкрепят физическото насилие над малцинствата, циганите и хомосексуалистите. Това съобщи Горан ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com