Борисов набляга на еврофондовете и задава седем въпроса за развитието на България

21874
Борисов набляга на еврофондовете и задава седем въпроса за развитието на България
Снимка: БГНЕС

Европейските фондове и европейските средства са ключови за развитието на България. Това е мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, което е искал да изрази на днешния КСНС при президента.

Във Facebook Борисов публикува цялата си реч, като очерта важността на еврофондовете за страната ни. Според "24 часа" обаче лидерът на ГЕРБ всъщност не е говорил пред КСНС с тези думи, а от президентството са помолили Борисов да уточни в социалната мрежа, че такава реч не е произнасяна.

Съгласието в КСНС е добър знак за държавата, казва Станишев

Становището на Консултативния съвет по Национална сигурност беше прието действително с широко единодушие. Това е добре за държавата, ...

- Европейското финансиране е основният инвестиционен ресурс на държавата и на ниво правителство, и на ниво местна власт. Последните години делът на европейското финансиране е над половината от публичните инвестиции въобще;

- Големите инвестиции в пътна, железопътна и ВиК инфраструктура, както и в съоръженията за третиране на отпадъци, нямаше да бъдат възможни без еврофондовете;

- Брутният вътрешен продукт би бил с 3% по- нисък, ако не съществуваха средствата от ЕС;

- И без това, скромният икономически растеж, в голямата си част, е базиран на еврофондовете (80% от ръста за 2012 г. се дължи на тях);

- Без еврофондовете и безработицата щеше да е по-голяма, заплатите по-ниски, износът по-скромен, а дългът по-голям;

Плевнелиев след КСНС: Единодушно очертахме 8 приоритета, само "Атака" е с особено мнение

Консултативният съвет за национална сигурност обсъди стратегическите приоритети и приноса на споразумението за партньорство с ЕК за пер...

Според Борисов тази и следващата година са критични за България заради завършването на програмния период 2007-2013 година и започването на периода 2014-2020 година. Лидерът на ГЕРБ смята, че тези година са „уникален шанс за мащабна финансова и икономическа инжекция в икономиката на страната, който не бива да се изпуска”. Сега обаче „национални приоритети като АМ „Хемус“, ЖП връзката София – Пловдив, тунелът под Шипка, метрото и т.н. могат да не се случат”. Затова и ГЕРБ поставя важните въпроси от гледна точка на партията за бъдещето развитие на България:

1. Каква е визията на правителството за политики, сектори и цели, които трябва да бъдат финансирани със средства от Европейския съюз. Какъв ефект се цели? Как ще бъдат преследвани националните приоритети като по-висок икономически растеж, адекватна социална политика чрез европейските пари? Имат ли място в тази визия ускореното развитие на инфраструктурата, електронното правителство?

2. Кога реално ще започне програмният период 2014-2020 в България?

3. Има редица белези за външнополитическа, специално европейска изолация на България. Как това ще се отрази на старта на следващия програмен период и на довършването на досегашния?

4. Всички имаме нужда от яснота с какъв финансов ресурс работим? През изминалите месеци, чухме различни числа от премиера и министрите му от 6 до 7 милиарда. Въпреки това Европейската комисия категорично уточнява, че България трябва да работи с ресурс от 7,472 милиарда евро (т.е. правителството е работило с 647 милиона евро по-малко), изчислява Борисов.

Сидеров преди КСНС: Референдумът е лицемерен, искам имунитета на Плевнелиев

Не съм против да се реализират референдуми. Това е наша идея. Аз съм против лицемерието. Плевнелиев имаше прекрасната властова възможно...

5. Какво ще е решението на правителството по отношение на броя на градовете, които ще бъдат подкрепени от бъдещата Оперативна програма „Региони в растеж“ – 67, както е коментирано досега или по-малко, както настоява ЕК?

6. Какво е решението на правителството по отношение на избор на приоритетни сектори в икономиката, които да бъдат финансирани от еврофондовете?

7. Фондът „Свързана Европа“. Какви са разговорите с Европейската комисия, кои проекти ще бъдат финансирани за сметка на изначалния лимит от близо 359 милиона евро, ще се борим ли и за преразпределение на допълнителните средства? С какви проекти?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика