Борисов: Надявам се с Тайпи да се разбереме (ВИДЕО)

7370
Борисов: Надявам се с Тайпи да се разбереме (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Отивам на приятелска вечеря с мой колега и приятел. Видяхте той проведе четири разговора и единият беше с мен. Това каза премиерът Бойко Борисов преди отпътуването си за срещата с турския президент Реджеп Таип Ердоган в Анкара. „Целта на посещението ми е да си свършим и нашата работа и да запазим добрите си отношения“, каза той. И с Турция и с Гърция сме в прекрасни дружески отношения, подчерта Борисов. „И в един момент, виждате, между нашите съседи конфликта е налице. Сиреч, когато сте ми задавали въпроси, много пъти съм ви казвал, че ще дойде ден да пожалите и за мене, щото ви се вижда лесно, но никак не е лесно. Смея да твърдя, че в последните дни всички разговори, които съм провел, са по искане на моите колеги.

Последно с президента Макрон, с канцлера на Германия, с канцлера на Австрия, с председателя на Европейската комисия, с председателя на Европейския съвет, с колегите ми Пленкович, Мицотакис.... И с Ердоган. И сигурно още десетина пропускам. Защото конфликта в близост до нас влияе. Днес ние продължаваме както години наред, както свикнахте, да имаме нула нелегална миграция и да имаме перфектни отношения с двете гранични служби и министерства. Но такива конфликти, първо са много голяма бомба за вбъдеще, те влияят върху растежа, влияят върху бизнеса, икономиката, туризма.

Ердоган се среща с Путин за Сирия на 5 март

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия в четвъртък за среща на върха с руския си колега Владимир Путин, предаде АФП. ...

 

А когато имаме и този щам на сегашния грип плюс коронавирус, вече нещата могат да стана в един момент и драматични. Така че аз отивам на една приятелска вечеря с мой колега и приятел, който до този момент, вие сами видяхте, той проведе четири разговора – с президента Тръмп, канцлера Меркел, Бойко Борисов и след мене с Макрон. С Путин е по друга тема. Ще стигнем и до Путин, но...следващите два-три дена. Така че, дет се вика, да си свършим първо нашата работа, да си гарантираме добрите отношения и за вбъдеще. Разбира се не можем да гледаме със злорадство, точно обратното, когато жени и деца ги разметат по границите на която и да е държава, ние като хуманисти, като европейци и демократи това не можем да го гледаме със спокойни очи. Мисля, че е голяма грешка да се изкарва армия срещу тези хора.

Решението е, много пъти съм го казвал, към България се спазва и до ден-днешен, изнесен център за сигурност за който ние да плащаме и да си ги приберат в този център извън територията на Европейския съюз в случая и България и Гърция, ние да си платим, целия Европейски съюз затова, веднага да ги приберат тия дечица на топло, на сухо, да ги нахранят, това е хуманността. Вече следващата тема за която казвате, е по-голяма много от мен, тя е в Сирия, казал съм си мнението където са ме питали, но аз мисля, че не бива да отивам чак дотам. Незабавно спиране на военните действия, дипломация, мир, разбирателство апелирам към всички свои колеги. Първо ние не сме посредници.

Борисов се чу с Макрон заради Сирия и бежанците

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Френската република Еманюел Макрон. Двамата обсъдиха ак...

Аз съм там олицетворявайки позицията на България и тревогите на България, държава, която ако не днеска, финансово и икономически, изборих всичките теми, по които можем да бъдем уязвими в следващо време. И затова ползвам своя авторитет, а от последните два дни, повтарям, всички се обадиха. По няколко пъти някои. Даже президента Макрон малко преди да тръгна, пак. „Вярвяме ти, оказа се, че твойта политика е вярна, говорете и веднага, аз даже на колегите им казах, трябва да проведа 14 телефонни раговора преди да излетя от Анкара, докато съм там. Четиринайсет съм обещал да информирам. Това, което се надявам, с Тайпи да се разбаререме“, каза Бойко Борисов.

Той изрази надежда, ако се стигне до общо решение за продължаване на финансирането на Турция за бежанците, то да бъде обявено от София. „Но се надявам да го обяват хората с големите пари. Така че нека да бъдем и скромни, ще се опитам, пък ако стане, всички ще са доволни. Ако не стане, сме направили опит. Всички по един или друг начин очакват, защото когато други големи кризи имаше, аз съумях да направя срещата, тогава бяхме председатели на Европейския съюз, във Варна си спомняте, когато дойдоха и Доналд Туск, и Жан Клод Юнкер и президента Ердоган. И само на нас ни се даде, ако видите следващите председателства, нека не звучи самохвално, но вие няма да го кажете и затова ще го кажа аз. И видяхте тогава, че само по време на нашето председателство среща Европейския съюз и Турция беше дадено да се проведе в България. После все в Брюксел се правеха.

Понеже няма да го забележите, да ви напомня все пак. Първо ще поискам да продължим приятелските добри отношения, не че са заплашени. От другата страна ни е Азия, там порядките са по-други, знаете, кажи му „аго“ да му стане драго. Ще поговорм, ще го помоля, взел съм и неговия приятел ефендито, Веждито, те си имат разговори...Подготвили сме, тъй като се оказа, че защитните облекла в цял свят е страхотна криза, щото се произвеждат в Турция, Китай и Индия, ще го помоля да освободи малко за България. Два милиона макси от Холандия сме договорили и трябва да пътуват вече.“

От президентството на Турция са съобщили, че след двустранната среща не се предвиждат изявления. 

Борисов на работна вечеря с Ердоган утре в Анкара

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара утре, 2 март. Във фокуса на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика