Борисов: Няма защо да бързаме за еврозоната

12378
Борисов: Няма защо да бързаме за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Запазваме си амбициите да влезем в еврозоната, но докато не се дисциплинират държавите там, не виждам смисъл да бързаме. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов след заседание на Европейския съвет, предаде „Фокус”.

“Ако бяхме сега в еврозоната, ние също щяхме да даваме пари за Гърция, за да ги подкрепяме. По-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично”, заяви Борисов. Той посочи, че България работи за финансовата стабилност и изрази мнение, че ще успеем.

По-дълбок и честен икономически и валутен съюз е основен приоритет на ЕК

Европейската среща на най-високо равнище, проведена през октомври миналата година, покани председателят на Европейската комисия Жан-Кло...

„България в момента е много атрактивна не само с политическата си и финансова стабилност, а и в региона като място за инвестиции. Убеден съм, че в следващите години, ако бъдем мъдри българските политици за България, на фона на всички, които са на нашите граници, ще бъдем едно островче на стабилност”, подчерта Борисов.

Всички отчитат и двата факта, ако се остави Гърция да фалира, е лошо, ако продължава така, пак е лошо, допълни Борисов. На въпрос във връзка Доклада на петимата президенти за бъдещето на Еврозоната, дали е останало време да бъде обсъден и какви са настроенията, премиерът посочи: „Настроенията какви са – трябва да дойде понеделник да видим какво ще направят с Гърция. Всички отчитат и двата факта, че ако се остави да се фалира, е лошо, ако продължава така, пак е лошо. Трябва гръцкото правителство да намери разумен изход. За България специално това е един доста добър пример - какво значи да не се спазва фискална дисциплина”, посочи министър-председателят.

На въпрос във връзка с това, че на съветът вчера военният министър Николай Ненчев е съобщил, че с Полша има готовност за подписване на правителствено споразумение без посредник и без надценки за ремонт на нашите двигатели за 15 години напред, премиерът обясни: „След 15 години с този ръст на икономиката ще можем да си купим чисто нова ескадрила. Имаме проблем сега, днес с бюджета, дефицитите, с това, че над 3.600 млрд. лева сме изплатили по КТБ с различните фондове. Тази година ни дойде много нанагорно с много плащания”. „Ако бъде подписано, ако вече са на финала, с радост бих толерирал да го подпишем и за това ще има намерим пари. Защото това дава възможност да си пазим границите в един доста дълъг период”, обясни Борисов.

България е една от малкото държави, които са еврооптимисти, заяви Борисов във връзка със статия на „Таймс”, която коментира, че министър-председателят е евроскептик. „Не знам кой го е писал това. Кореспондентите на “Times” много пъти пишат без да мислят”, заяви Борисов. Според него това, че те са в „Таймс”, не означава, че са най-компетентните.

Европейски лидери призоваха за постигане на споразумение с Гърция

Италианският премиер Матео Ренци (на снимката) днес в свое изявление заяви, че са на лице всички условия за това Гърция и нейните кред...

„Над 70% от парите, които харчи държавата, са от европейските фондове. По времето на социализма не са направили една магистрала, едно метро, едно нещо, което да се запомни и да е за самите хора. Всичко, което правим в инфраструктурата, конкурентоспособността, енергийната ефективност, е от европейски пари”, подчерта премиерът Борисов. Той посочи, че е голям европейски оптимист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика