Борисов при Радев: Грехота е да проиграем единомислието в ГЕРБ и ПП-ДБ (ВИДЕО)

8026
Борисов при Радев: Грехота е да проиграем единомислието в ГЕРБ и ПП-ДБ (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Народът ни каза, че нито една партия не може сама да се справи. Ние прилагаме много търпение и като партия хората ни казаха, че без ГЕРБ не може, но и ГЕРБ не може да управлява сама. Въпросът е дали колегите ще преодолеят страховете си да не загубят избиратели."

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата от серия консултации на президента Румен Радев с парламентарните групи. В свой стил бившият премиер направи и шеговито обръщение към вицепрезидента Илияна Йотова:

"Вие сте млад (бел.ред. Румен Радев), но Илияна помни, че имаше време, когато най-голямата добродетел на една партия беше да постави държавата пред партийното и пред избирателите - сега е обратно. Винаги може да се намери и друг план, но нито ще е стабилен, нито ще е дългосрочен, нито ще даде перспективи", каза Борисов и подчерта:

"Търпеливи сме, защото е грехота да проиграем единомислието на депутатите от двете коалиции. Няма да оставим юни държавата да остане във фалит или финансов колапс. Опитваме се да сме отговорни", категоричен бе той.

От своя страна президентът каза:

"Като водеща политическа формация имате водеща роля за решаването на неотложните задачи за 49-ия парламент, като приемането на внесените от служебното правителство законопроекти по Плана за възстановяване, Шенген и Еврозоната, както и Бюджет 2023. Чух законодателната ви програма, която е много амбициозна - пожелавам ви успех с тези разходи и с този 3-процентен дефицит", обърна се президентът Радев към първата политическа сила. И допълни:

"Ако не се състави правителство, големият въпрос е какво правим с бюджета и законите и тук водещ е факторът време. Явно много хора заложиха на вашия опит".

ОЩЕ: Борисов: Най-лесно е да кажеш не, затова продължаваме търпеливо (ВИДЕО)

В края думата взе и председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която определи сроковете на работа. От думите й стана ясно, че в началото на май парламентът ще е готов за работа по законопроектите от законодателната програма, която обявиха съвместно двете най-големи коалиции.

В началото Радев поздрави ГЕРБ-СДС за изборния резултат и подчерта, че избирателите са им възложили най-голямата отговорност за съставяне на кабинет.

Припомняме, че президентът свика скоростни консултации за съставяне на правителство. В четвъртък представители на двете най-големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ разговарят с Радев, а още в утрешния ден държавният глава покани и  парламентарните групи на "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ".

След края на кръга консултации с парламентарните групи президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила в 49-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС. Очакванията са това да се случи още следващата седмица.

ОЩЕ: Навръх Рамазан байрам ДПС все пак ще отидат на консултации при президента

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика