Борисов с обяснения за корупцията през контрабандата и обещания за спад

457
Борисов с обяснения за корупцията през контрабандата и обещания за спад
Снимка: БГНЕС

Трябва да хванем бика за рогата! Догодина по това време да имаме такъв спад, съизмерим с този при контрабандата – от 34 на 8%, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, след като министрите бяха запознати с проучване на Центъра за изследване на демокрацията по отношение на корупцията. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание, съобщават от правителствената информационна служба.

Борисов е възложил на министрите задачата да се приеме като първостепенна, а на база на изследванията да се набележат конкретни мерки по направления и критични звена. В рамките на дискусията по темата премиерът отбеляза, цитирайки данни от представения доклад, че най-ниско е било усещането за корупция в периода 2010-2011 г., а пикът е през 2014 година. „Виждате една политическа нестабилност какво усещане донася”, смята премиерът Борисов. 

Лекарите най-често са проводник на корупция, полицаите са втори

Най-честият корупционен натиск в България е от лекари. На второ място са полицаите. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване ...

"От 34% контрабандата я докарахме на 8%, и съм убеден, че за една година, но ако всички се включите ежедневно, с натиск върху всеки един служител, дали е от агенция, дали е от самото министерство и в областта на обществените поръчки, и във всичко, което може да генерира някакъв ресурс, само тогава, и ви го обещавам, че този резултат ще го имаме. Но пътят е само този. Има ли съмнения – спира се. Има ли съмнения, че умишлено е направено – веднага на службите, веднага на прокурор да се разследва. Това ще дисциплинира системата”, казва министър-председателят. 

"Не давам срок един ден. При контрабандата за около една година системите сработиха така, както трябва и в момента автоматично ги пренесохме в туризма и виждаш – от 800 милиона за юни миналата година, сега 1 милиард са приходите, ние веднага ги засичаме на сървърите, както би казал Горанов, на системите. С една дума, веднага дава отражение това, което се прави", заяви още Борисов.

"Ние ги гледаме на камерите. Идва даден бус, като види, че има полицай и данъчен, веднага обръща и си заминава. Сиреч, това е превенцията, иначе това престъпление е щяло да бъде изпълнено. Но сега този човек, който е карал буса, другият, който го е товарил, си казват: „А, нашите шефове искаха да направят далавера, ама не им се получи”. Ходят вземат същия бус, след това се явяват с легална фактура и тогава влизат. Защото ние, освен всички тези служби, сме пратили и анализатори в тези центрове, които наблюдават цялата картина и ни докладват всъщност как е процесът", продължава да обяснява Борисов.

"Може би няма напълно да премахнем корупцията, то ако е могло, и в Щатите, и в Германия и във Франция щяха да са я изкоренили, да я няма. Но ние трябва да положим максимум усилия и воля. И това хората ще го оценят, убеден съм", подчертава Борисов

Панов: Без работеща съдебна система няма как да се говори за антикорупционни реформи

Няма как да се говори за антикорупционни реформи без работеща съдебна система. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВК...

"Ние си поставяме за цел да смазваме корупцията до възможно най-ниските нива на всички възможни министерства, агенции, общини, гишета, на пътя, навсякъде, където се изисква воля от наша страна“, категоричен еминистър-председателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика