Борисов се чуди защо при 6% контрабанда го питат за корупция

7174
Борисов се чуди защо при 6% контрабанда го питат за корупция
Снимка: БГНЕС

С продължаващ спад на контрабандата на цигари, която през третото тримесечие на 2017 г. е едва 6 на сто, България е за пример в борбата с контрабандата на цигари в целия Европейски съюз, но в същото време все се задават въпроси дали в страната ни се води ефективна борба с корупцията.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при представяне на изследване за незаконната търговия с тютюневи изделия, извършено от инициатива "Срещу незаконната търговия".

ЕК следи промените в законодателството в България за борба с корупцията

Европейската комисия следи промените в законодателството в България за борба с корупцията. Това заяви вчера (4 януари) говорител на инс...

Спрямо предходното тримесечие спадът на контрабандата е 1 процент, което показва, че тенденцията за намаляване на черната търговия с цигари е трайна. "Това вече тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостно. Затова и приходите в бюджета са такива", заяви премиерът, цитиран от Mediapool.

Борисов сравни българските данни с тези във Великобритания, където контрабандата на цигари била 35 на сто контрабанда, а във Франция – 23.7 на сто, и се възмути как може при това положение да питат дали в страната ни се води ефективна борба с корупцията.

По думите му изследването "показва не усещането за нещо, не имагинерната величина какво се случва, а на практика реалния резултат от борбата с корупцията и контрабандата и в същото време който откъдето се появи вика: "Ама борба с корупцията има ли?" Има .. и ето я."

Борисов се закани да повдигне темата с контрабандата в ЕС на предстоящия Европейски съвет. "Един по един ще ги питам колегите. 23.7 контрабанда във Франция, и Гърция, и Полша, и Естония, и Литва, и Латвия - огромни проценти. Когато говорим, че няма 10 милиарда евро в новия бюджет, ако сметнем тези проценти колко пари са, ще отидат сигурно над 100-200 милиарда евро несъбрани приходи в нашия общ европейски бюджет", коментира той. Според него това са "черните пари", които директно отиват някъде, а не влизат в бюджета.

Уличените в конфликт на интереси няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година

Лица на публична длъжност няма да могат да заемат подобен пост в продължение на 1 година, ако бъдат уличени в конфликт на интереси. Сро...

Премиерът добави, че само за януари приходите в българския бюджет от горивата са с 12 на сто повече. По думите му същата схема се прилага и за горива, меса, алкохол, захарни изделия , а в борбата с контрабандата се използва цялата сила на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика