Борисов щял да подпише споразумение с Меркел за връщане на бежанци, но ако било преди 3 години

10265
Борисов щял да подпише споразумение с Меркел за връщане на бежанци, но ако било преди 3 години
Снимка: eu2018bg.bg

Всички ни даваха за пример и бяхме "извадени от разговора". Така премиерът Бойко Борисов започна отговора си на изричен въпрос ще сключим ли двустранно споразумение за връщане на регистрирани в България бежанци от Германия.

Винаги съм бил за солидарност – ако това писмо го бях получил преди 3 години, щях да кажа "прави сте, дайте да подпиша споразумение", включи на нова скорост Борисов, след уточняващо питане дали е получил писмо от германския канцлер Ангела Меркел с предложение за сключване на двустранно споразумение за вторична релокация. Такива писма са пратени на 8 източноевропейски държави, според информация на германски медии. Борисов обаче уточни, че не се е съгласил да се връщат първоначално регистрирани в България мигранти, отишли след това в Германия. Икономическите мигранти могат да отидат там, където ги искат – ние не ги искаме, добави министър-председателят.

Захариева: Ако си истински бежанец, не си тръгнал да избираш къде да живееш

Ако си истински бежанец, не си тръгнал да избираш къде да живееш. Така външният ни министър Екатерина Захариева обобщи мисленето на бъл...

Започваме първо с повече пари и засилване на работата по външните граници, подчерта Борисов, който се подразнил, защото се говорело само за Италия и Гърция, а България си свършила работата. Премиерът изрази задоволство и заради съгласието да се отпусне нов транш за Турция, по споразумението за сдържане на бежанския поток (бел. ред. - за всеки приет от ЕС регистриран в турски лагери сирийски бежанец, Турция да взема по един влязал незаконно мигрант в Европейския съюз).

Ключовата дума относно вторичното препразпределение е "доброволно", каза още Борисов. Не се е искало България да помага финансово в изграждане на затворени центрове в рамките на ЕС. За центровете в Африка щели да отидат 500 млн. евро – от солидарния фонд на ЕС за Африка. На въпрос дали има държава в ЕС, която да иска да стане своеобразен център за прием на бежанци, Борисов отвърна, че не е упълномощен да говори от името на ЕС. Борисов изрично подчерта, че остават санкциите за Русия – с единодушно съгласие.

Попитан дали се притеснява от информации, че група френски адвокати ще заведат иск заради нехуманно отношение на българските власти към мигранти, Борисов отвърна, че първо иска да защити правата на българския народ. Може би президентът Тръмп трябва да е във фокуса на тези френски адвокати – или с него не им стиска, добави премиерът.

За финал Борисов се похвали, че европредседателството завършило с договорени допълнително 2 млрд. евро от ЕС. По темата "еврозона", премиерът настоя – готови сме за Банковия съюз на ЕС, но искаме това да стане в същия ден, в който влезем в еврозоната, има си правила.

ЕС със съгласие за мигрантите - ще се правят центрове в Африка

Участниците в Европейския съвет за пръв път успяха да съгласуват организирането извън Евросъюза на центрове за нелегални мигранти, коит...

Поредна доза от стила на Борисов

"Абе ние си знаем, до 6:00 часа българско време беше. Предложих синдикати да направим, профсъюзи". Така премиерът Бойко Борисов описа първоначално драматичния Европейски съвет, с главна тема "миграция", който се проведе в рамките на над едно денонощие (28-29 юни).

"Разочарован съм от факта, по който се получават нещата – в България се проведоха редица съвети, срещи на брюкселските посланици, МВР, ДАНС, като целта беше да се подготвят в спокойна обстановка споразумения и да се внесат пред Европейския съвет. Сега, от известно време насам, всичко това се затваря и се почва от премиерите – а всеки е един правист, друг заварчик, трети е полицай. Накрая приехме документ, който сме предложили много отдавна – в това отношение съм доволен, но не знам защо при липсата на кризата, с такъв огромен драматизъм, до 6 сутринта, да се приеме – всеки премиер да се прибере като победител, трябваше да предложи нещо, да стои до край на всяка думичка", обобщи българският премиер.

Борисов отказа пред Европейския съвет да се връщат мигранти към България

Премиерът Бойко Борисов заяви пред Европейския съвет в Брюксел, че България няма да приеме обратно мигранти, ако друга страна от ЕС го ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика