Борисов трябва сериозно да се замисли за позицията на американското посолство, смята юрист

4025
Борисов трябва сериозно да се замисли за позицията на американското посолство, смята юрист
Снимка: БГНЕС

„След като от едно посолство ни казаха (посолството на САЩ излезе с позиция), че протестите са много хубаво нещо в един особен контекст, министър-председателят трябва много сериозно да се замисли за това каква подкрепа има в една определена външно-политическа линия. И да вземе решение какво ще прави за в бъдеще“.

Това каза пред БНР юристът Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

Причината, заради която Борисов не може да бъде на власт

Дори безкрайно сложните неща могат да бъдат лесно разбрани, когато бъдат подходящо обяснени. А това обикновено става с простички пример...

„Говоренето в социалните мрежи е отвратителен навик на българските политици и очевидно вече е заразителен пример за всички институции. Ако има някой какво да каже, след като е облечен във власт, нека да го каже със своите актове. Иначе всички се превръщат в едни говорители в социалните мрежи и не носят никаква отговорност за това, което пишат и казват в тях.“ , посочи той.

„В една демократична държава всеки може да говори каквото иска и да прави каквото иска. Да протестира, да не протестира. Да иска оставки, да одобрява една или друга фигура. Струва ми се обаче, че това, което правим ние, мина всякакви граници и това не можем да го видим в нито една друга европейска държава“, допълни Пламен Киров.

Враждата между главния прокурор и президента не е от днес или от вчера, тя започна още с процедурата по номиниране на главния прокурор от Висшия съдебен съвет "и тази борба е лична, не институционална, но тя се проектира в цялото общество и по отношение на останалите институции", подчерта юристът.

В България няма недосегаеми хора, а единствената абсолютна неотговорност по Конституция притежават народните представители, отбеляза Киров. Президентът има и политически правомощия, доколкото има непосредствена демократична легитимност, защото се избира пряко от гражданите, изтъкна той.

Бивш конституционен съдия: Грешка беше силовото влизане в президентството

Като грешка определи силовото влизане на прокуратурата в президентството миналата седмица бившият конституционен съди Пламен Киров в ин...

„И тези политически правомощия да отправя послания и обръщения към народа и Народното събрание. Няма как в тези обръщения да няма политическо говорене“, уточни Киров в анализа си за институционалните рамки и дали през последните дни на протести отделни знакови фигури на власт ги надхвърлят в изказванията си. Относно призивите на президента за оставка на главния прокурор и други изказвания на Румен Радев, съпътстващи протестите, Пламен Киров подчерта:

„Това е едно говорене, което е продиктувано от емоции. А емоцията е ясно откъде произтича. Когато в президентската администрация влязат едни въоръжени хора да извършват процесуално-следствени действия, след като могат да влязат и невъоръжени, и могат да бъдат само двама-трима, очевидно е, че тук емоцията е силна. Не се влиза така в сградата на президентството. Това е крупна грешка. Влиза се по начин, сякаш се разбива някакъв наркокартел и се щурмува сграда на наркокартел. Така не се прави.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика