БСП: АЕЦ "Белене" е необходим проект за България, но се развива бавно

1630
БСП: АЕЦ "Белене" е необходим проект за България, но се развива бавно
Снимка: БГНЕС

„Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че сме до никъде с проекта АЕЦ „Белене“. Министър Петкова ни казва, че евентуално в началото на следващата година ще изпратим покана към евентуалните участници да заявят интерес – ние сме на първи етап на поканата“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев от парламентарната трибуна по време на изслушване на министър Теменужка Петкова.

Задължително условие за реализацията на АЕЦ "Белене" е участие на българската страна

"Проектът AEЦ "Белене" може да се реализира, но сме поставили задължителни условия на които българската страна държи", заяви енергийния...

„За две години, с темповете, с които се развива този проект, не става ясно как сме стигнали до сумата от 10 млрд. лв., как ще каним търговците да купуват електроенергия, без да можем да кажем колко ще струва тя. Доскоро считах, че министър Петкова е един от радетелите за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“, но всички стъпки, които са извършени до момента, ме карат да бъда все по-скептичен“, каза още Бойчев.

Той припомни, че арбитражното дело е било отсъдено с наказателно решение в ущърб на нашата страна през 2016 г., а в момента е края на 2018 г.

„Не може, когато се изпълнява такъв голям проект, държавата да отсъства“, заяви народният представител Васил Антонов. „АЕЦ „Белене“ се строи повече от 30 години, но това, което се случва от 2012 г., не може да ни даде увереност, че този проект ще се реализира. Това съмнение се потвърждава от изказването на министър Петкова“, коментира Антонов.

Според него попадаме в голям лабиринт от изисквания, поставяйки се на мястото на инвеститорите, които очакваме да дойдат, а от другата страна е държавата- с липсата на ангажименти.

„От едната страна имаме проект номер 1 за държавата и най-голяма инвестиция до сега, а от другата страна – зле формулирани ангажименти на държавата. Убеден съм, че този проект, за да се случи, трябва първо управляващите да повярват и да поставят железни правила и тяхното изпълнение“, категоричен е депутатът от левицата.

Стана ясно кои са инвеститорите с интерес към АЕЦ "Белене"

Официален писмен интерес за АЕЦ „Белене“ има от корпорации от Китай, Корея и Франция. Това разкри министърът на енергетикат...

Той попита как във времето, докато бъдат изпълнени всички процедури, ще бъдат създадени повече възможности и интерес към атомната централа от страна на инвеститорите.

„Този проект е необходим за България, защото няма как да се развива без модерна електроенергия“, категоричен е народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков.

Той подчерта, че 2 години и 6 месеца след арбитражното дело и година и половина, след като оборудването дойде в България, единственото нещо, което сме направили, е да го обвием в найлони.

„Реакторите, които бяха най-модерните за своето време, с всяка година остаряват. С темповете, с които управляващите работят, силно се съмнявам, че ще доживеем времето, когато ще имаме ядрена централа „Белене“, коментира Ерменков.

Той опроверга твърдението на министър Петкова, че в края на 2019 г. ще бъде избран инвеститор. „Това няма как да стане. Ако се пусне обявата в европейския официален вестник, тя ще излезе март месец. 6 месеца е срокът за подаване на писма за проявен интерес – означава септември. Тепърва трябва да бъдат разгледани, след това извикани евентуалните инвеститори, които да започнат да правят предложения за оферти“, обясни народният представител.

Теменужка Петкова обясни какви са необходимите условия за реализацията на АЕЦ "Белене"

Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година. Това заяви министърът на ...

Според него, когато държавата абдикира от ангажиментите си, няма как проектът да стане по-интересен за инвеститорите. Ерменков настоя министърът да направи сериозен анализ- дали, при така поставените условия, този проект може да се реализира или трябва да се направят промени. „А не само да показваме колко много работим, но не знаем какво ще бъде неговото бъдеще“, каза още Таско Ерменков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика