БСП: Декларацията на НС, осъждаща само неофашизма, губи историческа достоверност

5151
БСП: Декларацията на НС, осъждаща само неофашизма, губи историческа достоверност
Снимка: БГНЕС

В съответствие с предложената от БСП лява България декларация за отбелязване на 70-тата годишнина от победата над фашизма народните представители от Комисията по външна политика Янаки Стоилов и Валери Жаблянов направиха няколко предложения.

Те предлагат Народното събрание (НС) да зачете ролята на антифашистката съпротива в България и да изрази признателност, освен към българските воини, и към всички български граждани, участвали във Втората световна война срещу фашизма, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Народните представители поискаха още да се подчертае ролята на Съветския съюз, САЩ и Великобритания за постигане на победата във войната, както и НС да се обяви за опазването и срещу оскверняването на паметници на антифашисти и на военни паметници.

Единственото, което бе прието, е предложението за осъждане на проявите на неофашизъм.

В този си вид декларацията губи историческа достоверност и актуално политическо значение, смятат от БСП. Според позицията на левите тя прави опит за реабилитация на проявите на фашизъм и на тези управления на страната, които са ги допуснали. Принизява националното достойнство и цялостния принос на България в съпротивата срещу нацизма.

Днес членовете на Външната комисия към българското Народно събрание от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, ПФ, РБ, АБВ и БДЦ гласуваха "против" направените от "Атака" предложения за обща декларация по случай 70-годишнината от победата над хитлеризма през Втората световна война. Информацията идва от пресцентъра на "Атака".

Янаки Стоилов: ГЕРБ предлага старата си политика, но "санирана"

БСП има характер и физиономия на стабилна опозиция и този ѝ образ става все по- ясен и релефен. В последните месеци, сигналът за действ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика