БСП настоява за ограничаване на възможността депутатите да говорят в пленарна зала

18521
БСП настоява за ограничаване на възможността депутатите да говорят в пленарна зала
Снимка: БГНЕС

Началото на новата година не попречи на вечните противници БСП и ГЕРБ отново да спорят по поредна тема. На фокус този път беше т.нар. "безконтролно говорене" и идеята да се промени правилника на Народното събрание. От БСП предлагат да се намали времето по отношение на някои процедури, особено по отношение на прегласуването на дадена норма.

"Искаме промяна в правилника, за да се спре със злоупотребата с доверието на хората”, каза в сутрешния блок на Нова телевизия народният представител от БСП Петър Мутафчиев по повод предлаганата промяна.

Депутатските бисери през 2013

И тази година в парламента се водеха разгорещени дебати. Обвиненията и тежките думи обаче понякога добиваха и комичен оттенък. Стандарт...

„Това, което ние предложихме като промяна в правилника на Народното събрание, е процедурата наистина да се използва като такава. За подобряване на самата организация на работа в пленарното заседание, а не чрез нея да се злоупотребява и да се продължава някакъв друг дебат. Когато се иска прегласуване, предлагаме времето да бъде намалено от 2 минути до 30 секунди, защото то се иска тогава, когато има установено нарушение. Не става дума за печелене на време. Когато се иска прегласуване, много народни представители се опитват да представят своята позиция”, каза депутатът.

„Вторият въпрос е, когато се иска процедура по начина на водене, председателят да прекъсва, когато тя не се спазва. Третото е свързано с процедурите, които се правят за лично обяснение. Имаш право на такова, но само когато името ти е споменато и засегнато”, допълва Мутафчиев.

На друго мнение обаче е народният представител от ГЕРБ Станислав Иванов. „В досегашните парламенти не съм чувал да има подобно ограничаване, в предишното Народно събрание съществуваха същите права, които сега се ползват от опозицията. Ако председателят реши, че някой е излязъл извън процедура, той може да я прекрати”, категоричен е той.

„В момента има проблем, за който не се говори – касовите апарати в автобусите. На 1-ви януари трябва да има касов апарат във всеки рейс на Градския транспорт. В момента важи и не знам кой го проверява”, коментира Иванов. Мутафчиев обаче е категоричен, че това не е ефективна система. „Не можеш да искаш в движещ се автобус касов апарат, вързан с НАП. Ние предложихме да бъде удължен срокът от самото начало. ГЕРБ го правеше на два пъти, с което постави прецедент, че може да не случи”, каза той.

Над 800 хил. километра са пропътували депутатите за по-малко от половин година

Реално над 19 пъти са обиколили планетата българските народни представители през тази година. При това говорим за период, по-малък от е...

Подобен дебат предизвика и гласуването на Закона за хазарта. „При Закона за хазарта управляващите нямаха кворум в пленарната зала. Оказа се, че депутатите от ГЕРБ са повече от БСП и ДПС, те поискаха прекратяване на обсъждането на закона, за да го пробутат, когато имат мнозинство”, каза народният представител от ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика