БСП поиска оставката на Христо Иванов

7963
БСП поиска оставката на Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на „БСП лява България” поиска оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов по време на брифинг в парламента, предаде "Фокус".

Депутатът Чавдар Георгиев заяви, че днес Народното събрание ратифицира на първо четене тайно споразумение с Международния наказателен съд. "Това само по себе си е пълен абсурд, който бе наложен от председателя на Народното събрание. Днес управляващите въпреки съпротивата на „БСП лява България”, разглеждаха абсурдни тайни споразумения. Народните представители бяха накарани на гласуват на тъмно", посочи Георгиев.

БСП не подкрепя пенсионната реформа и предложи свои промени

БСП няма да подкрепи предложенията на управляващите за промяна в условията на пенсиониране и предлага своя алтернатива. Това обявиха ...

"Там няма самото споразумение, а нещо като преразказ, при това - непълен. Определена част от него не е там, там има едни пет лисчета и в тях не виждам нищо, което да налага това споразумение да е тайно", посочи Георгиев.

Председателят на комисията по правни въпроси е обяснил, че споразумението има "политически и военен характер" и за това трябва да ратифицирано, което според Чавдар Георгиев не е така. "Искам да успокоя хората, че това споразумение няма такъв характер". От МВнР е имало становище, че споразумението засяга приложението на действия на закони и затова трябва да се ратифицира, обясни Георгиев. Според него самото споразумение дава достатъчно правила и разпоредби, които дават възможност да се изпълнява пряко без ратификация от парламента.

От прочетения преразказ на споразумението не става ясно за чия сметка ще пребивават у нас защитените свидетели, посочи Георгиев. "Може и да е за наша, може и да не е за наша", обобщи това, което според Георгиев е станало ясно.

Законопроектът за ратификация е внесен от Министерски съвет с подпис на премиера Бойко Борисов и доклад на вицепремиера Томислав Дончев. "Ще имаме среща с Христо Иванов, надяваме се да получим повече информация и данни да се предлага на НС да бъде приеман такъв закон", добави той.

По думите му този ратификационен закон трябва да бъде абсолютно публичен. "Това е огромен скандал и точно заради това министъра на правосъдието трябва да си подаде незабавно оставката. След като са забъркани такива каши, някой трябва да носи отговорност. Народното събрание бе унизено", каза още Чавдар Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика