X
 
 

БСП против "свободното частно финансиране" на партиите, ГЕРБ ги обвини в лъжа

1264 4
БСП против "свободното частно финансиране" на партиите, ГЕРБ ги обвини в лъжа
Снимка: iStock/Guliver
"БСП е категорично против въвеждането на безалтернативно, свободно частно финансиране на партиите. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на "БСП за България" Пенчо Милков.

"На срещата, която инициирахме в Народното събрание и на която не присъстваха представителите на другите политически сили, експертите казаха, че подпомагането на партиите от държавата задължително гарантира сигурност на политическия живот."

БСП направили разчети за партийни субсидии по 6 и 8 лева

БСП в готовност за диалог по темата за партийните субсидии. Социалистите са правили изчисления как ще се отрази намаляването на парите...

Той добави, че държавната субсидия за политическите партии е нужна за организационния им живот, за достигане на политиките до гражданите в кампаниите и да се освободят от зависимости от родни бизнесмени, международни корпорации и чужди сили, които прокарват вредни за страната ни интереси.

"БСП казва - да се вслушаме в експертите. Те казват, че е нужна регресивна скала на субсидиране. В Германия до 4 милиона гласа партиите получават едни суми, а тези които имат над 4 милиона гласа получават по-малка сума. Има добри модели в Европа, които са справедливи и дават възможност на малките партии за равно участие", поясни Милков.

"Ние сме за намаляване на партийните субсидии. Има очакване от обществото и напрежение по темата. Но няма как подобен законопроект да се внесе в 9 часа сутринта в НС и в 11 да е в бюджетната комисия, без обществено обсъждане и оценка за въздействието", категоричен беше той.

По думите му, в Европа има ограничение в крайна сума, която може да бъде достигната от юридически лица. "БСП подготви законопроект за субсидиране на сума- наполовина на досегашната, а именно 6 лева на глас", каза Милков.

Той добави, че един опростенчески модел с финансиране, което да е еднакво за всички, би ощетил малките партии и ще създаде чувството за несправедливост. "Аз съм убеден, че това е акция и ще бъде гласувана субсидия от 1 лев до Нова година.

Тома Биков: Нашата работа е да пазим държавата от БСП

Нашата работа е да пазим държавата от БСП - в момента не са в състояние да провеждат адекватна политика. Това каза народният представит...

Това се прави с ясната цел- да се ограничи левицата, както и дясната извънпарламентарна опозиция за предстоящия вот", категоричен беше Пенчо Милков.

"Управлението на държавата е игра на карти. ГЕРБ казват един лев субсидия за глас, ДПС - 0 лева и започват да се надцакват. Управлението на държавата не трябва да се носи по вълните. Трябва да се прави това, което е вярно, а не което се харесва", добави Милков.

В отговор депутатът от ГЕРБ Маноил Манев заяви: "Няма такъв законопроект внесен от БСП." "Гласувахме “за” 1 лев субсидия, но с условието, че ще има предстоящ дебат. Ние сме “за” преговорите.

Има предложение на МС, което е внесено в Народно събрание, което ще се дебатира в зала. Ако някоя партия не иска да подкрепи предложението, това ще стане ясно в дебата", допълни депутатът от ГЕРБ.

"Българските граждани няколко пъти решително заявяват, че искат промяна на партийните субсидии. ГЕРБ не отлага нищо и не изтегля нищо. Партиите се упражняват върху ГЕРБ. И какво помогна на БСП това, че използва субсидиите на евроизборите", завърши Манев.

Слави Трифонов: Имам добра и лоша новина

"Днес имам една добра и една лоша новина. Ще започна с лошата. Вчера, в дългия ми материал по повод виенето на умряло на партиите и те...

До края на другия месец ще бъде гласуван тавана на субсидиите. Всяка година има избори, а парите на партиите отиват там. Не всички имат достъп до крупни бизнесмени", коментира Александър Сабанов от "Обединени патриоти".

"Воля" влезе в парламента без партийна субсидия и ние смятаме, че ако правиш толкова добри дела като политик, то хората ще те преизбират и няма да имаш нужда от субсидии. Дебатът за партийните субсидии е поредният театър", заяви Кристина Таскова от ПП „Воля“ .

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Сега вече и слепия вижда, че досега никой не е работил за народа, а само за олигарсите. Онези, които олигарсите вече не искат да финансират, искат това да прави данъкоплатеца. Ами когато работите за народа, тогава ще ви финансираме. Иначе, да ви финансира този който ви е пратил в парламента.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Аз това не политиците управници не рабитят за нарида съм го видял още когато учех пллитическа икономика и няучен комунизъъм в института през 1980 година за което щяха да ме узключат...и затова 1983 емигрирах в Холандия на киято съм гражданин...а вие пак си изберете мутрата мафиот бойко!!!!
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  @ 2.1 Абе не знам къде си учил, ама като ти гледам писането, май си завършил "ФАКУЛТЕТО". А щом вече си си решил проблемите, какво те сърби, че си се наредил тука дано някой те почеше?
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ако беден човечец нд си внесе здравната вноска навреме ще му извадите душата..а бсп нямала шари,пита ли те някой бе путко....държавата да км всеме всичко за това....може да смучете народните пари а сега не може да върнете ,вие стд за затвора....мамка ви крадлива ненаситна мръсна курвенска политическа.
Последно в Актуално