БСП против "свободното частно финансиране" на партиите, ГЕРБ ги обвини в лъжа

1771
БСП против "свободното частно финансиране" на партиите, ГЕРБ ги обвини в лъжа
Снимка: iStock/Guliver

"БСП е категорично против въвеждането на безалтернативно, свободно частно финансиране на партиите. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на "БСП за България" Пенчо Милков.

"На срещата, която инициирахме в Народното събрание и на която не присъстваха представителите на другите политически сили, експертите казаха, че подпомагането на партиите от държавата задължително гарантира сигурност на политическия живот."

БСП направили разчети за партийни субсидии по 6 и 8 лева

БСП в готовност за диалог по темата за партийните субсидии. Социалистите са правили изчисления как ще се отрази намаляването на парите...

Той добави, че държавната субсидия за политическите партии е нужна за организационния им живот, за достигане на политиките до гражданите в кампаниите и да се освободят от зависимости от родни бизнесмени, международни корпорации и чужди сили, които прокарват вредни за страната ни интереси.

"БСП казва - да се вслушаме в експертите. Те казват, че е нужна регресивна скала на субсидиране. В Германия до 4 милиона гласа партиите получават едни суми, а тези които имат над 4 милиона гласа получават по-малка сума. Има добри модели в Европа, които са справедливи и дават възможност на малките партии за равно участие", поясни Милков.

"Ние сме за намаляване на партийните субсидии. Има очакване от обществото и напрежение по темата. Но няма как подобен законопроект да се внесе в 9 часа сутринта в НС и в 11 да е в бюджетната комисия, без обществено обсъждане и оценка за въздействието", категоричен беше той.

По думите му, в Европа има ограничение в крайна сума, която може да бъде достигната от юридически лица. "БСП подготви законопроект за субсидиране на сума- наполовина на досегашната, а именно 6 лева на глас", каза Милков.

Той добави, че един опростенчески модел с финансиране, което да е еднакво за всички, би ощетил малките партии и ще създаде чувството за несправедливост. "Аз съм убеден, че това е акция и ще бъде гласувана субсидия от 1 лев до Нова година.

Тома Биков: Нашата работа е да пазим държавата от БСП

Нашата работа е да пазим държавата от БСП - в момента не са в състояние да провеждат адекватна политика. Това каза народният представит...

Това се прави с ясната цел- да се ограничи левицата, както и дясната извънпарламентарна опозиция за предстоящия вот", категоричен беше Пенчо Милков.

"Управлението на държавата е игра на карти. ГЕРБ казват един лев субсидия за глас, ДПС - 0 лева и започват да се надцакват. Управлението на държавата не трябва да се носи по вълните. Трябва да се прави това, което е вярно, а не което се харесва", добави Милков.

В отговор депутатът от ГЕРБ Маноил Манев заяви: "Няма такъв законопроект внесен от БСП." "Гласувахме “за” 1 лев субсидия, но с условието, че ще има предстоящ дебат. Ние сме “за” преговорите.

Има предложение на МС, което е внесено в Народно събрание, което ще се дебатира в зала. Ако някоя партия не иска да подкрепи предложението, това ще стане ясно в дебата", допълни депутатът от ГЕРБ.

"Българските граждани няколко пъти решително заявяват, че искат промяна на партийните субсидии. ГЕРБ не отлага нищо и не изтегля нищо. Партиите се упражняват върху ГЕРБ. И какво помогна на БСП това, че използва субсидиите на евроизборите", завърши Манев.

Слави Трифонов: Имам добра и лоша новина

"Днес имам една добра и една лоша новина. Ще започна с лошата. Вчера, в дългия ми материал по повод виенето на умряло на партиите и те...

До края на другия месец ще бъде гласуван тавана на субсидиите. Всяка година има избори, а парите на партиите отиват там. Не всички имат достъп до крупни бизнесмени", коментира Александър Сабанов от "Обединени патриоти".

"Воля" влезе в парламента без партийна субсидия и ние смятаме, че ако правиш толкова добри дела като политик, то хората ще те преизбират и няма да имаш нужда от субсидии. Дебатът за партийните субсидии е поредният театър", заяви Кристина Таскова от ПП „Воля“ .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика