БСП с най-много агенти на ДС в листите си за депутати

8800
БСП с най-много агенти на ДС в листите си за депутати
Снимка: БГНЕС

Не само социологическите проучвания дават изравнени шансове и битка до последно за първото място между партиите на Бойко Борисов и Слави Трифонов, двамата първи се мерят и по брой агенти в листите им. ГЕРБ и новата партия "Има такъв народ" са вкарали по двама кандидати, свързани с бившата Държавна сигурност (ДС) в листите си.

"БСП за България" обаче е безспорен лидер по брой кандидат-депутати с досиета от ДС – цели 11. Зад нея – с осмина обвързани с бившата Държавна сигурност, се нарежда формацията на експремиера Жан Виденов "Ляв съюз за чиста и свята република", сочат изнесените от Комисията по досиетата данни.

От ГЕРБ с досиета са Мартин Иванов -  агент „Калин“ към ОУ на МВР-Видин-ДС по линия на управление VI, е кандидат във Видин. Станислав Андреев – агент „Бойчев“ към ДС, управление III-III-II, управление III-I-III, се кандидатира от Бургас.  

Само “Демократична България” е без агенти на комунистическите служби в листите си

“Демократична България” е единствената политическа сила от тези, на които социолозите отреждат място в 46-ото Народно събра...

Енергийният експерт на „Има такъв народ“ Иван Хиновски е втори в листата за Враца и пети в 25-ти МИР-София. Данните от Комисията по досиетата сочат, че Хиновски е бил секретен сътрудник с псевдоним „Хабов“ към ДС, ПГУ. Николай Радулов – щатен сътрудник към СГУ на МВР-ДС, е кандидат за народен представител в 23-ти МИР - София.

Агентите при ДПС и Българските патриоти, за които се спекулира, че са като скачени съдове, са с равно представителство на кадидат-депутати с досиета – по петима.  

Единствена от изглеждащите сигурни участници в следващото Народно събрание без хора с агентурно минало в листите е "Демократична България".

От коалицията "БСП за България" в листите с досиета са: Бойко Клечков от Кюстендил - щатен служител в ОУ на МВР – Кюстендил - ДС; Велизар Енчев – щатен служител към ПГУ - ДС, ХVІІ отдел, кандидат за народен представител в Кърджали; Георги Богданов – агент към ДС (управление 03-04-04) с псевдоним „Ивайло“, е кандидат в Стара Загора; Добромир Задгорски – агент към Шесто управление на ДС с псевдоним „Роман“, е кандидат в Перник; Марин Черкезов – щатен служител в ДС-Варна, е кандидат във Варна; Новко Попов – агент към СОУ- Благоевград, псевдоним „Анастасов“, е кандидат в Благоевград; Радослав Кутийски – щатен служител към Трето управление на ДС, е кандидат в Сливен; Румен Гечев – секретен сътрудник към Първо главно управление на ДС (отдел 10), псевдоним „Економов“, е кандидат в Плевен; Сашко Лозанов – щатен служител към ОУ на МВР и ДС на Стара Загора и Хасково, е кандидат в Стара Загора; Спас Благов – щатен служител към СГУ на МВР – ДС, е кандидат в 25 МИР – София; Таско Ерменков – щатен служител към РУ на Генералния щаб, е кандидат в 24 МИР – София.

Жан Виденов води листите в 16-ти и 17-ти избирателен район – Пловдив и Пловдив-област на коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република". Той е бил съдържател на явочна квартира към ОУ на МВР-Пловдив-ДС, с псевдоним „Дунав“. Бойко Пешев – кандидат за 23 МИР в София, е бил щатен сътрудник към ДС-ПГУ-УНТР. Владимир Чучуев - агент към ОУ на МВР-Варна-ДС, ОУ на МВР-Русе-ДС; ДС - управление VI, с псевдоним „Асен“, е кандидат в 24 МИР – София. Димитър Стоянов – щатен служител към ОУ на МВР-Бургас-ДС, е кандидат в Бургас. Диян Йорданов – агент към ДС, управление III-II-II; ОУ на МВР-Шумен-ДС, с псевдоним „Бабев“, е кандидат в Шумен. Нако Стефанов – нещатен служител към ОУ на МВР-Плевен по линия на ВКР, е в листите на Виденовата политическа структура в Бургас и Монтана. Радко Ханджиев – агент към КДС-II-II-II; управление VІ София – ДС, с псевдоним „Николай“, е кандидат във Велико Търново и в Пловдив-област. Христо Монов - агент към СГУ на МВР-ДС-ХI РУ, с псевдоним „Гогов“, кандидатства за народен представител от Враца и Пловдив.  

Агенти на ДАНС ще могат да работят в частни фирми без собственикът да знае

Тайни агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще бъдат внедрявани в институции и фирми без знанието на ръководствата н...

Петима са агентите в листите на ДПС: Дауд Ибрям – агент към ДС, управление III-V-II; ОУ на МВР-Пловдив-ДС, с псевдоним „Искренов“, е кандидат в Русе; Мехмед Юмер – агент „Свилен“ към Трето управление – ДС (ВКР), е кандидат в Силистра; Рамадан Аталай – агент „Вергил“ към СГУ-ДС, е кандидат в Пловдив. Сандо Захариев – агент „Маринов“ към ОУ на МВР – София – ДС, отделение Елин Пелин, е кандидат в 26 МИР – София-област; Стоян Стоянов – резидент към ДС - Софийски затвор, с псевдоним „Йордан“, е кандидат в Кюстендил и в 24 МИР-София.

Петима са и в листите на "Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ" са с досиета. Сред тях са: Александър Урумов – агент към ДС, управление 03-05-03, с псевдоним „Абел“, кандидат от Пазарджик и 23 МИР-София; Боян Чуков – щатен служител в ДС, ПГУ , е кандидат-депутат от Монтана и 23 МИР-София; Георги Георгиев – агент към ДС, управление III-VII-III, управление III-I-II, с псевдоним „Иванов“, е кандидат от 26 МИР – София област; Слави Нецов – съдържател на явочна квартира към ОУ на МВР-Враца-ДС; ДС-Бяла Слатина, с псевдоним „Лада“, кандидат е от Добрич; Христо Смоленов – агент към Шесто управление-ДС, 09, 02, с псевдоним „Андрей“, кандидат е в 24-ти и 25-ти МИР София.

Четирима с агентурно минало са в партията на Васил Божков „Гражданска платформа Българско лято“: Ваньо Янев – щатен служител към Трето управление на ДС, е кандидат в Ловеч; Йордан Богатинов – щатен служител към Втори отдел на ДС е в две листи – за 25-ти и 26-ти МИР в София; Людмил Рангелов – щатен служител към ГСлУ, е кандидат в 24 МИР – София; Румен Христов – щатен служител към ДС, ОТУ, е кандидат в 25-ти МИР – София.

От партията на Волен Сидеров „Атака“ трима са с минало в бившата Държавна сигурност: Борис Златарев -  агент „Димо“ към ОУ на МВР-Пловдив-ДС-03-04 по линия на управление VI, е кандидат в Пловдив; Емил Владимиров – агент „Тодоров“ към ДС, управление III-ХI-II; ДС-Михайловград, е кандидат в Монтана; Радко Радев – агент „Димитров“ към ОУ на МВР-Бургас-ДС, РУ-Айтос, е кандидат в Бургас.

В листите на „Изправи се! Мутри вън!“ има двама души с досиета: Вангел Арабаджиев – агент „Коларов“ към ДС, управление III-IV-III, е кандидат за народен представител в Благоевград, а Дарин Кинов – агент „Васил“ към ДС, управление III-II-III, управление III-Х-IV, е кандидат-депутат за Плевен.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика