БСП се опитва да спре проверка за принадлежност към ДС на източилите КТБ

2875
БСП се опитва да спре проверка за принадлежност към ДС на източилите КТБ
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов заедно с техния колега от ГЕРБ Методи Андреев ще настояват Комисията по досиетата да направи проверка сред лицата, получили необезпечени кредити от фалиралата КТБ за принадлежност към Държавна сигурност.

Те ще поискат проверката да обхване и тези, които са правили цесии и прихващания.

БНБ ще трябва да каже какви бонуси за взели управителите й преди фалита на КТБ

Българската народна банка трябва да обяви как членовете на Управителния ѝ съвет са разпределили бонусите си, получени преди фалита на К...

Минути преди тримата да обявят своите намерения, пред журналисти в Народното събрание излязоха няколко депутати от БСП, които отново заявиха, че искат закриване на Комисията по досиетата и прекратяване на нейната дейност, пише Topnovini.bg.

“Защо БСП толкова неистово иска закриване на Комисията по досиетата? Една от причините е защото те разбраха, че ние ще настояваме новите кредитни милионери да бъдат проверени за принадлежност към ДС. И те не искат да има комисия, за да няма проверка. Така проверка е имало през 90-е години за тогавашното източване на банки”, коментира Мартин Димитров.

Методи Андреев пък припомни, че един от вносителите на проектопромените на БСП - Таско Ерменков, е в конфликт на интереси, защото е обявен за офицер на РУМНО.

"Столетницата" иска закриване на комисията, тъй като според нея само внасяла раздори в българското общество и не е допринесла за нищо друго. Атанас Мерджанов, зам.-председател на червените депутати, дори обвини управляващите в "лустрационен хъс". БСП предлага всички архиви от Комисията по досиетата да бъдат съхранени в Институт по национална памет.

Някога ще се стигне до Институт по национална памет, но ние все още не изучаваме безпристрастно историята на комунизма, още се правят опити онова време да се представя като хубаво, посочи още Методи Андреев.

Съдия си направи отвод по делото за КТБ заради телевизионно предаване

С определение от 19 януари съдия Иво Дачев се отведе от разглеждането на търговското дело за несъстоятелността на Корпоративна търговск...

В отговор на въпрос той също поиска оставката на главния прокурор и заради това, че Сотир Цацаров оспори пред Конституционния съд приетите от Народното събрание текстове, според които няма давност за престъпленията на комунизма.

Припомняме Ви, че в началото на годината излезе информация за политици, бизнесмени, спортисти и общественици, спасили милиони от фалиралата КТБ. Стана ясно кои са най-големите фигури, които са успели с цесии да спасят големите си влогове, потънали след фалита на банката.

Светлина върху имената хвърли новият списък по въпроса с цесиите от банката, публикуван от синдиците. По същество цесията представлява прехвърляне на заем на нов кредитор. В разгара на скандала лично Бойко Борисов ги обяви за "далавера".

Основният момент при цесиите беше кога точно съдът ще обяви датата на несъстоятелност на КТБ, защото след нея цесиите подлежат на осчетоводяване и могат да бъдат отменени. Датата съгласно решение на Софийския апелативен съд (САС) е 20 юни, 2014 година. Всички цесии, които присъстват в списъка на синдиците, са оповестени след тази дата.

Според изчисления на "24 часа" банкерът Цветан Василев е спасил 80 млн. лева с цесии и прихващания през компании, които са били част от бизнес империята му – например само „Дунарит“ има 49 прихващания в евро, щатски долари и левове. 12 от тях са за суми от над 1 млн. в съответната валута, като най-голямата цесия е за 23 млн. евро!

ВКС спря производството по делото за несъстоятелността на КТБ

Върховният касационен съд (ВКС) спря производството по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) и внесе в Конс...

Василев обаче далеч не е единственото интересно име. Политици, бизнесмени, общественици, дори спортисти личат в списъка. Припомнете си техните имена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика