X
 
 

БСП: Трябва да направим пенсионна реформа, възрастните хора са забравени от обществото

8000 10
photo of БСП: Трябва да направим пенсионна реформа, възрастните хора са забравени от обществото
Снимка: iStock/Guliver
Трябва морал да приемем Закон за възрастните хора и да направим пенсионна реформа - оправданието, че няма пари е несъстоятелно пред майките и бащите ни. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков в декларация от името на група.

"Първият ден на месец октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. Има ли повод за радост? Подкрепата на възрастните хора и на хората през целия им жизнен цикъл е една от основните цели на социалната политика", каза още Гьоков.

Нинова: Ще бъдем упорити и ще настояваме докрай за Закона за възрастните хора (ВИДЕО)

„Скъпи наши майки и бащи, баби и дядовци,честит празник на възрастните хора! Вие ни отгледахте и възпитахте и сме ви признателни ...

По думите му принципите на солидарност, равнопоставеност и достъпност не биха имали тази значимост, ако не бяха съпътствани от реални мерки за всички. Гьоков отчете, че неминуемо социалната политика на България през последните години е повлияна от тенденциите в ЕС и заедно се изгражда европейския социален модел. "За съжаление в България като че ли е още далеч от тези цели", посочи народният представител.

Той обърна внимание, че към края на 2018 общия брой на хората над 60-годишна възраст е 1 млн. 973 хил. 613, близо 30 % от общия брой на населението и по-голямата част живеят в бедност. "Възрастните хора наред с материалните трудности, се сблъскват и друга несгода - самотата. Тя не само в буквалния смисъл на думата, а в това, че се превръщат в забравени от обществото хора", допълни Гьоков.

"В България от всички европейски страни пенсиите са най-ниски. Ние от "БСП за България" се обръщаме към вас българските пенсионери - не се смятайте за бедни, защото вашите сърца са богати. Оставили сме ги да мизерстват", коментира още Гьоков.

Според него обществото е обрекло възрастните хора на ранна смърт. "В своята близо 14-вековна история България не е била поставена в такова състояние", отчете още депутатът от БСП. "Българският пенсионер е с най-ниската пенсия, при най-нисък праг на бедност. Да си възрастен човек в България е трагично.

Депутатите отхвърлиха предложения от БСП Закон за възрастните хора

Депутатите отхвърлиха предложения от БСП Закон за възрастните хора. "За" гласуваха 77 народни представители, "против" - 4 и "въздържали...

От ПГ на "БСП за България" се обръщаме към вас, като хора, които въпреки всичко продължават да участват активно в обществeния живот. От това най-високо място трибуната на Народното събрание от ПГ на БСП за България се обръщаме към всички парламентарни групи - в тежка демографска криза сме, възрастните хора имат нужда от нова перспектива.

Предлагаме да се обединим да създадем един електронен данъчен регистър, обединяващ информация за всяко лице. Да работим за увеличаване на доверието в социалната система като направим пенсионна реформа, която да повиши адекватността на пенсиите и увеличаването на приходите в Държавното обществено осигуряване, което ще постигнем чрез комплекс от мерки.

На първо място преизчисляване на пенсиите. Последното е от 2008 г. Всички пенсионери очакват едно такова действие. Премахване на максималният месечен размер на социално осигурителния доход и максималния размер на пенсията, увеличаване на приноса на стажа във формулата за размера на пенсията, процентът за всяка година осигурителен стаж да е поне 1, 32, колкото е стандартът на Международната организация на труда.

След това да продължи плановото му увеличиване до 1,5 %. Разширяване на съществуващи гъвкави елементи за по-дългото оставане на пазара на труда", каза още Гьоков и отчете, че всички плащания, които не са свързани с осигурителния принос да бъдат извадени от Държавното обществено осигуряване и да се поемат от държавния бюджет.

Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляване на пенсиите

Със 76 гласа „за“, 15 – „против“ и 81 – „въздържал се“ парламентът отхвърли предложение...

На следващо място създаване на допълнителен фонд за дългосрочна грижа за възрастните хора и за хората с увреждания. Не на последно място приемане на Закон за възрастните хора", допълни още Гьоков.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Пенсията на един "СТАР" пенсионер е 3 (три) ПЪТИ ПО-МАЛКА, отколкото пенсията на един "НОВ" пенсионер, при абсолютно същите условия ! Ама Боце казва - пенЦионерите да мрат, за да не опоскват на гУранчо бюджета .
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Въх, лелей! Червената буржоазия, червенокуфарните милионери кахърни за пенЦиите! През комунизма моята баба имаше текезесарска пенсия от 23 лева, че сега ли нещо ще направят?!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кви реформи кви пет лева....мминималнатя задължителна пенсия за при пенсиониране на 60 години за всички трябва да е равна на минималната заплата ....тооолкова е просто,спрете да крадете
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Димитър Благоев: “Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Б виж още ›› алканите”. („Принос към историята на социализма в България, С., 1976)
 • ciklop50 3.1 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Дъртият Циклоп - психо ИДИОТ ! Дядката Циклоп - доказан темерут, хейтър-помияр .
  : 5 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ех, пидоРашка3.1, и Дядо Благоев ли циклоп изкара, бляд?!
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нито руските, нито българските комунисти и социалисти се готвят да строят какъвто и да е вид комунизъм-социализъм. Те заобичаха капитализма повече от всеки нормален човек и станаха едри капиталисти. Комуниста е недостойна твар. Той е като хамелеона – днес е комунист, утре е социалист, а други ден вече е капиталист! Днес обещава на народа да се грижи за него, утре открадва пенсионния му фонд, а др виж още ›› угиден започва да го избива, защото народа недоволства!
 • ИМПЕРИАЛИСТ 2.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролиран виж още ›› о възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  На 3 пъти окрадохте парите от пенсионния фонд от 1944 насам, мръсници червени! Никой не ви вярва вече!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тъпия ви калфин ни еба мамата на пенсионерите,а сега к вие да я доебете...
  : 3 !