БСП защити Иво Христов, Борисов също обиждал народа

20070
БСП защити Иво Христов, Борисов също обиждал народа
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП застава зад депутата си Иво Христов и няма да му иска оставката за изявлението му, че "80% от българите са дебилни и не могат да се подписват".

Това стана ясно от декларация, прочетена от парламентарната трибуна, от социалиста Валери Жаблянов

По-рано днес от ГЕРБ призоваха лично лидера на левицата Корнелия Нинова партията да вземе решение да поиска оставката на проф. Христов или да го изключи от групата си.

Патриотите: Извинението не е достатъчно, оставката на Иво Христов е задължителна

Оставката на проф. Иво Христов е задължителна в създалата се ситуация след изказването му, извинението не е достатъчно. Това каза нар...

След спешно заседание обаче социалистите решиха, че думите на техния народен представител, който защити и позицията на Русия, че Съветската армия наистина е спасила българските евреи, не заслужават той да напусне парламента.

"Напомняме, че далеч по-груби квалификации като „лош материал“, „прости“ и подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент", заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Жаблянов.

Той подчерта, че колегата му Иво Христов вече е поднесъл своите извинения и допълни, че депутатите, независимо от коя парламентарна група са, имат обща конституционна и гражданска отговорност да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава.

"В тежките години на Втората световна война българският народ, неговите духовни водачи застанаха в защита на българските евреи. Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве, беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат – спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави. Тя намери своето подобаващо място в отношението между българския и еврейския народ и се превърна в ценност на нашето междудържавно общуване“, каза още червеният депутат.

Иво Христов от БСП се извини за думите си, че българите били "дебили"

Депутатът от БСП Иво Христов поднесе своите извинения за думите си, че 80% от българския народ били "дебилни". „Във връзка със с...

Той отчете, че БСП е участвала в този исторически подвиг.

„Следователно напълно несъстоятелно е, който и да е било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена както позициите на редица съвременни партии“, изтъкна Жаблянов.

Той добави, че от БСП изразяват своето дълбоко безпокойство и несъгласието политическата дискусия в парламента да бъде фокусирана върху периоди от историята, които разделят нацията.

"Очевидно това е търсено, целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност като представители на българския народ е да уважаваме историята и да не е я използваме за ново противопоставяне“, обобщи представителят на левицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com