Бюджетната комисия отхвърли пенсионната реформа на Калфин

20963
Бюджетната комисия отхвърли пенсионната реформа на Калфин
Снимка: АБВ

Бюджетната комисия в парламента отхвърли пенсионната реформа, предложена от Министерски съвет. „За" промените в Кодекса за социално осигуряване, гласуваха осем депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ. Срещу закона гласуваха трима от БСП, а шест от Патриотичния фронт и ДПС се въздържаха.

Според председателя на комисията Менда Стоянова някои от депутатите от ГЕРБ не са присъствали на заседанието и затова управляващите не са успели да съберат достатъчно гласове. Но в зала подобен гаф нямало да се случи.

Първа стъпка към законодателната мантия за пенсионната реформа

Депутатите приеха на първо четене проекта на Министерството на труда и социалната политика за промени в пенсионната система. Това стана...

Припомняме, че миналата седмица парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри на първо четене предложената от социалния министър реформа.

Съгласно предложението, осигурителната вноска за фонд "Пенсии" се предвижда да се увеличи с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г. Предвижда се и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за трета категория труд. Стажът за пенсия също се предвижда да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години - за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените - на 47 години и 8 месеца. Запазват се обаче възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд - на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието, предаде КРОСС.

Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране за заетите в силовите ведомства - 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 56 години.

ДПС няма да подкрепи пенсионната реформа

Подготвяната пенсионна реформа ще стабилизира бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), но само до 2023-та година. След това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика