България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

3991
България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна
Снимка: Министерски съвет

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна, съобщиха от правителствена информационна служба. 

По този повод министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Конфедерация Швейцария Раймонд Фурер. По време на срещата Главчев бе категоричен, че страната ни ще продължи да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, Европейския съюз и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна. Политическите контакти между България и Украйна са активни и се осъществяват както на двустранно равнище, така и в рамките на различни международни формати. 

Подробности за форума

Форумът, който ще се проведе на 15 и 16 юни в Швейцария, следва да определи ясна пътна карта на основата на принципите на инициативата „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски, Устава на ООН и международното право.

Изглежда на този форум Кремъл няма да прати представители. Още през април говорителят на руското посолството в Берн Владимир Хохлов обаче заяви, че Швейцария не е изпратила на Русия покана за участие в срещата на върха и нейни представители "в никакъв случай" няма да присъстват там, съобщи контролираната от Кремъл РИА Новости.

Според швейцарският външен министър обаче Русия рано или късно трябва да присъства на срещата на върха за мир.  ОЩЕ: Швейцария: Рано или късно, Русия трябва да присъства на среща на върха за мир

Формулата за мир на Зеленски

Инициативата на президента Зеленски представлява концептуален план, чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна.

Зеленски заговори за тази формула още през ноември 2022 г., когато  отправи призив към Г-20. Той е на мнение, че войната може да приключи, ако Русия изтегли войските си от Украйна до границата от 1991 г. и изплати обезщетение за причинените щети. Той наястоява след изпълнението на всички антивоенни мерки страните да подпишат документ, потвърждаващ края на войната. ОЩЕ: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Приносът на България в плана

България участва в 4 от съответните работни групи на инициативата за мир – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия. ОЩЕ: България се присъедини към гаранциите на страните от Г-7 за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателно: Вижте всички депутати в 50-то Народно събрание

„Да, България“: Няма да участваме в излъчването и подкрепата за правителство

Кой откъде влиза в 50 НС: Борисов от Пловдив, Пеевски от Кърджали, вижте останалите

С писмо до Националния съвет: Корнелия Нинова подаде оставката на цялото Изпълнително бюро на БСП

Кристиян Шкварек: Христо Иванов беше единственият възрастен в стаята с децата

Кирил Добрев: Десницата определено печели изборите в България, нормално е да направят правителство

Нинова няма да ръководи и парламентарната група на БСП

Кадиев: Обществото не припознава левите партии като защитници на неговите права

Пеевски: Наборната служба няма да се върне, Радев насажда страхове

Питат ДАНС за връзка на Николай Марков с руските разузнавателни служби

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика