България е заплашена от спиране на пари, ако не приеме законовите промени за независима Сметна палата

17403
България е заплашена от спиране на пари, ако не приеме законовите промени за независима Сметна палата
Снимка: Getty Images / Guliver

Ще се опитам да накарам Европейската комисия да не отпуска повече средства за България, ако законовите промени за Сметната палата бъдат приети, заяви евродепутатът Ингеборг Гресле, член на бюджетната Комисия в Европейския парламент.

"Много съм притеснена, защото България има повече проблеми от много други страни от ЕС. Има нужда от независима Сметна палата. Сметната палата трябва да е независима и добре работеща институция – надеждна институция, която да контролира както националните, така и европейските средства. Много съм притеснена от промените в закона. Надявам се, правителството да се въздържи от тези мерки. Сметната палата трябва да е независима институция, а сега изглежда, че тя вече не е такава", каза Гресле, цитирана от Фокус.

Битката за Сметната палата

Борбата за Сметната палата взе да прилича на тази за ДАНС. И в двата случая беше променен цял закон, за да се смени началникът на инс...

„Трябва да видим, че Сметната палата е независима, защото искаме да отпуснем тези пари за България, така че тя да може да се възползва от тях. Но трябва да сме сигурни, че всичко ще е наред с тези средства, че тези, за които са предназначени парите, ще ги получат”, добави тя.

"Искам България да получи европейски средства, но не мога да дам зелена светлина и да препоръчам на ЕК да отпусне пари, ако продължавате в тази посока.

Това, което виждам е, че по време на процедурите по присъединяването към ЕС България бе на 64-то място в сферата съдебната сфера и корупцията, а сега – седем години като член на ЕС тя е на 77-о място. Нещата непрекъснато се влошават, а причината за това е, че всяко следващо правителство отменя мерките, които е приел предходният кабинет. Моля ви, спрете това", заяви тя.

На въпрос, дали ако бъдат приети законовите поправки, има вероятност от спиране на европейските средства за България, тя отговори утвърдително.

Обявиха кои са партиите, получавали неясно финансиране

Зелените и „Глас народен” са двете партии, които са получавали пари от неизяснен източник по време на предизборната кампани...

„Според мен европейските средства са пряко засегнати, защото имаме нужда от Сметната палата, за да бъдем сигурни, че средствата са добре използвани. А знаете, че с всяка година, проблемите се увеличават. Според мен, приетите през 2010 година мерки гарантираха независима Сметна палата, те отговаряха на изискванията на ЕС за правилното използване на средствата. Сега съм много притеснена”, каза Ингеборг Гресле.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика