България използва прекомерна сила срещу бежанците, казва Human Rights Watch

16134
България използва прекомерна сила срещу бежанците, казва Human Rights Watch
Снимка: БГНЕС

България е стартирала план за сдържане на бежанската вълна, чиято цел е да се намали броят на бежанците в страната. Това казва в свой доклад правозащитната организация Human Rights Watch.

Докладът е от цели 76 страници и съдържа документи, в които се описват случаи как „Гранична полиция”, често използвайки прекомерна сила, връща обратно в Турция хора, търсещи убежище у нас. Хората са били връщани без да се спазват законовите процедури и без да могат дори да подадат молба за убежище. Имало е случаи, в които са използвани палки, дори електрошок.

В Розово категорични - вземаме само българи

Ако ще идват чужди хора в Розово, приемаме само българи. Това е категоричната позиция на скандалното казалъшко село Розово, чиито жител...

Планът за сдържане на бежанската вълна е в сила от 6 ноември, когато на българската граница с Турция са разположени допълнително 1500 полицаи. Имало е и служители на Frontex – европейската агенция за граничен контрол. Human Rights Watch е интервюирала 177 бежанци, от които 41 са дали подробни описания на общо 44 случая със замесени над 500 души, при които „Гранична полиция” е връщала хора, в някои от случаите със сила. Имало е случаи с побои, ритници, бой с палки.

„Да затръшнеш вратата под носа на бежанците не е начинът да се справиш с хора, търсещи убежище. Правилното е просто българските власти да проучват хората, които искат убежище и да приемат тези, които отговарят на условията”, коментира Бил Фрелик, директор по въпросите на бежанците в Human Rights Watch.

През последното десетилетие средно на година България е давала одобрение на до 1000 бежанци да заживеят на българска територия. През 2013 година обаче над 11 хил. имигранти са подали молба за убежище, като над половината са сирийци. Но страната ни не е била готова за кризата и това най-ясно си личи от доклад на МВР, в който се казва, че „България е тотално неподготвена”, посочват от Human Rights Watch.

По данни на правозащитната организация през първите пет седмици на тази година общо 99 души са преминали българската граница с Турция и са поискали убежище. За сравнение от Сирия в Турция са отишли 20 хил. сирийски бежанци. В Турция има над 700 хил. бежанци от Сирия.

Хепатит А е тръгнал в бежанския лагер във "Враждебна", обмисля се карантина

Лагерът за бежанци в столичния квартал „Враждебна” може да бъде поставен под карантина заради епидемия от Хепатит А. В моме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика