България най-вероятно ще влезе в процедура по свръхдефицит

22055
България най-вероятно ще влезе в процедура по свръхдефицит
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Най-вероятно ще влезем в процедура по свръхдефицит. Това каза Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика.

„Тази година превишаваме с 3% бариерата за дефицит, която всички страни на ЕС се очаква да спазват”, обясни Николова.

Правителството готви нов вариант за актуализация на бюджета

Кабинетът на Бойко Борисов подготвя изцяло нов вариант за актуализация на бюджета за 2014 г. Това се разбра от думите на финансовия мин...

Според нея трябва да представим пред европейските ни партньори реалистичен план за влизане под тази бариера на дефицита и за свиването му за следващите една-две до три години максимум, предаде Фокус.

„Един амбициозен проект на държавния бюджет, който залага на свиване на дефицита и то по-амбициозно. Консолидиране на дефицита с по-смело рязане и оптимизиране на разходите и консервативно планиране на приходите би изпратило добър сигнал към рейтинговите агенции и би могло да послужи като аргумент за неревизирането на рейтинга”, коментира Николова.

Според нея е крайно време правителството да започне необходимите реформи и то с мнозинството, с което вече разполага в парламента. Тя посочи, че тези реформи трябва да бъдат дългосрочни, смели и сериозни, за да се промени коренно ситуацията, която имаме в последните две години. Николова коментира разделянето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

„Има смисъл енергетиката да придобие по-голям фокус предвид проблемите, които се натрупаха там през последните няколко години”, заяви Николова. „Туризмът винаги е бил нишов. Според мен, отделно министерство на туризма става прекалено предвид това, че компаниите са частни и това е автентичен частен бизнес”, допълни тя.

Хампарцумян: Жизнените системи на държавата са блокирани

Левон Хампарцумян алармира, че в момента са блокирани жизнените системи на държавата и можем да очакваме доста драматични събития. &nb...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика