България с амбицията да бъде запомнена с председателството си на Съвета на ЕС

3333
България с амбицията да бъде запомнена с председателството си на Съвета на ЕС
Снимка: БГНЕС

България има амбицията да направи запомнящо се Председателство на Съвета на Европейския съюз. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов, който е председател на работната група „Комуникационна стратегия и културна програма”, създадена за подготовката на българското председателство.

Председателството през втората половина на 2018 г. е шанс държавата ни да се утвърди като равноправен и ефективен член на Съюза, казват в прессъобщение от Министерски съвет (МС). 

Бъчварова заяви, че България има план за председателството на ЕС през 2018г.

България разполага с план и потенциал да бъде добре подготвена за председателството на Европейския съвет през 2018 г. Това заяви вицепр...

То е и възможност да се постигнат в дългосрочен план целите на различни секторни политики чрез увеличаване на интереса към страната ни, повишаване на чуждестранните инвестиции, стимулиране на развитието на туризма във всичките му разновидности. Това подчерта Вежди Рашидов при откриването на първото заседание на работната група, създадена за подготовката на българското председателство.

Рашидов обвърза качеството на подготвяните от нея документи не само с начина, по който ще бъде възприето и оценено българското председателство, но и с цялостния имидж на страната ни като партньор, допринасящ за общия успех на ЕС, и с утвърждаване на политическия авторитет на България като възможност за по-сериозно влияние в процеса на вземане на решения в Съюза.

На заседанието беше отбелязано направеното в ранната фаза на подготовката на председателството – проучени са планови и аналитични документи на държави членки, осъществени са контакти за придобиване на опит от осъществено председателство и се изготвя анализ на добрите практики и допуснати пропуски. „Амбицията ни е да направим запомнящо се председателство, чрез което България да бъде забелязана и идентифицирана като модерна страна с богата история и култура. Нашата формула е да се обединим като нация около тази кауза”, каза Рашидов.

Сред първите задачи на работната група са формулиране на визията за идентифициране на България като председател на Съвета, подготовката на концепция на комуникационна стратегия, стартиране на интернет страница на Българското председателство, формирането на пресцентър.

Кунева: Наесен ще сме наясно колко ще ни струва председателството на ЕС

Прогнозният бюджет за Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде готов през есента. Той ще се основава на анализите за логист...

Вицепремиерът и национален координатор на подготовката на председателството Меглена Кунева посочи, че има добра подготвителна работа на всички тематични работни групи. Тя посочи, че комуникационната стратегия и културната програма ще дадат рамката за това как искаме да изглежда България в следващите години. По думите й, за успешното изпълнение на тези документи е необходима не само добра административна подготовка, но и постигането на обществено и политическо съгласие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика