България закъснява с подготовката за евроизборите

25478
България закъснява с подготовката за евроизборите
Снимка: Getty Images / Guliver

България закъснява с подготовката на вота за европейски депутати. До изборите в целия Европейски съюз, включително и у нас, остават по-малко от пет месеца, съобщава БТВ.

Действително, неусетно времето за следващия европейски вот вече дойде и остават само 4 месеца и 20 дни до тогава. Това ще е трето гласуване за България, която първо имаше 17 депутати, после 18, а сега отново ще има 17 свои представители в Брюксел.

Изборите ще се проведат за целия съюз от 22 до 25 май, като всяка държава сама ще определи датата за себе си. Гласува се общо за 751 евродепутати и те представляват общо 503 милиона европейци и територия над 4 милиона и 200 хиляди квадратни километра.

Борисов: Цветанов и аз няма да водим листата за евроизборите

Нито аз, нито Цветанов ще водим листата за евроизборите. Това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Ф...

У нас вотът най-вероятно по традиция ще е в неделя, 25 май, още повече, че 24 май е национален празник. Ще избираме 17 евродепутати, които ще представляват над 7 милиона души и 111 000 квадратни километра.

Един от основните проблеми е, че дори да бъде приет новият изборен кодекс, правилата му няма да важат за този вот, а чак за следващия. „Вече толкова се забавиха, че няма да могат да се отнасят към евроизборите. Не може да се променя законодателството за тях 6 месеца преди вота”, обяснява евродепутатът Ивайло Калфин.

Информационната кампания, която вече започна, се провежда под мотото „Действай, съдействай, въздействай" и обхваща и 28-те членки на съюза. Тя ще струва общо 16 милиона евро.

"Ако я разделите на общия броя на избирателите, някъде по седем цента на човек излиза кампанията. По-голямата част от нея е качена в интернет. Неслучайно мотото на кампанията е „Този път е различно” и ние ще се стремим да покажем на избирателите кое е различното”, коментира и Огнян Златев.

След като Хърватия стана член на ЕС, местата за евродепутати за всяка държава ще бъдат преразпределени.

Едва ли ще има парламентарни избори през май, казва Михаил Константинов

Шансовете през май тази година да има избори две в едно - и за Европейски парламент, и за Народно събрание, стават все по-малки. Това с...

„В момента има 18 български евродепутати, те ще станат 17. Договорката е, че съставът на европарламента ще се запази същия. Така че всяко ново разширяване ще води до намаляване на бройките за страните-членки”, допълва Калфин.

Минималният брой евродепутати, под който не може да се пада, е 6. Правилото е въведено за защита на най-малките държави в ЕС - Малта, Люксембург и Кипър. Максималният брой евродепутати на държава е 96.

Въпреки че нито една партия все още не е представила официално листата си за европейския вот, подготовката тече, а има и спекулации кой ще води и ще попадне в различните листи. За ГЕРБ най-споменаваното име е на Кристалина Георгиева, а в ляво се спрягат отново имената на Ивайло Калфин и Илияна Йотова.

Социалистите се очаква да подредят листата си през февруари. Там всъщност се очакват и най-големи интриги, защото не се знае дали в уравнението няма да се включи и Татяна Дончева и ще има ли алтернативна лява листа.

За разлика от други европейски държави, у нас няма нито предварителни избори за евродепутатите, нито пък те представят отчет за свършеното през мандата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика