България знае от какво се страхува, но не и от кого

4401
България знае от какво се страхува, но не и от кого
Снимка: Getty Images/Guliver

От какво се страхува България по отношение на националната си сигурност – от бежанска криза, от гражданска война в съседна държава или в рамките на Европа, от чужда намеса във вътрешната политика. Това гласят заключенията от доклада "Кошмарът на тъмнината: Страховете от сигурността, които държат европейците будни през нощта", чийто автор е неправителствената организация (мозъчен тръст) Европейски съвет за външна политика (ЕСВП).

ЕСВП е организация, създадена през 2007 година, като се занимава с анализ на европейската външна политика и политиката по отношение на сигурността, като българският офис на НПО-то се помещава в офиса на Центъра за либерални стратегии на Иван Кръстев. Заключенията са правени на база проучвания в периода 2008 – 2018 година.

Каракачанов иска трите проекта за модернизация на армията да се движат паралелно

Проектът за модернизацията на военноморските сили се забави с една година заради ДДС-то. Днес е последният ден, в който се доработва ак...

Категорично на първо място като заплаха за националната си сигурност България поставя миграцията, посочва ЕСВП. България се страхува не само от възможността да контролира процеса на преминаване на мигранти през нейната територия към Европа, но и се страхува от социален разпад заради евентуално оставащи мигранти, смята мозъчният тръст. България обаче не се страхува от евентуална военна намеса, но вижда кибератаките и хибридната война като нарастваща заплаха.

Интересен факт е, че според ЕСВП България не знае от кого да се страхува. Заключението е, че за това разкрачено положение основна вина имат българските политици. "Макар българските политически партии да проявяват консенсус относно необходимостта от членството в ЕС и НАТО, в сега управляващата коалиция само ГЕРБ е проевропейска и пронатовска партия. По-малкият коалиционен партньор е скептичен спрямо НАТО и ЕС и е строго ориентиран към Русия. Всички парламентарни опозиционни партии също са проруски настроени, както и президентът. Затова не е учудващо, че в официалните държавни документи на тема сигурност няма директни текстове за руското влияние, рядко се обръща внимание и на влиянието на Турция, макар че българското общество гледа на Турция хем като на член на НАТО, хем като на увеличаваща се заплаха", пише в доклада. Заради това България посочва джихадистите като отговор на въпроса от кого точно се страхува, казват експертите от ЕСВП.

В доклада се казва и, че САЩ остават най-важният партньор в областта на сигурността за България. "В България има четири американски военни бази, като там могат да бъдат разположени до 2500 американски военни, съгласно българо-американско споразумение", твърди ЕСВП.

Що се отнася до военните разходи, България планира постепенно увеличение – от 1,55% от БВП през 2018 година до 2% от БВП през 2024 година.

Стъпка по стъпка: Кога има заплаха за националната сигурност?

В контекста на поредния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, завършил със скандал, отново в п...

Иначе, като цяло в ЕС най-отчетливият страх по отношение на сигурността е евентуалното използване на ядрено оръжие. Този страх, обаче, е по-малък от евентуална финансова криза като тази от 2007-2008 година. Страх има и от евентуални енергийни проблеми, които да доведат до срив на енергийната система. Засилват се и настроенията, че САЩ може да бъде заплаха за Европа, макар че все още такова мнение имат сравнително малко хора. В Източна и Централна Европа преобладава страхът от мигрантите, докато в Западна Европа има повече страх от терористични атаки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com