Български евродепутати предложиха ЕК да въведе минимални стандарти за храните в Европа

969
Български евродепутати предложиха ЕК да въведе минимални стандарти за храните в Европа

„Въпросът с разликите в качеството на хранителните и нехранителните продукти в Европа е пряко свързан със същността на функционирането на единния пазар и доверието на потребителите. Поради това настоятелно призоваваме Европейската комисия да въведе общи минимални стандарти за хранителни и нехранителни продукти в ЕС“, се казва в едно от ключовите изменения, които българските евродепутати Емил Радев (ЕНП), Андрей Новаков (ЕНП) и Филиз Хюсменова (АЛДЕ) предлагат.

Изменението се прави към доклада относно разликите в качеството на някои продукти на единния пазар в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, който Европейския парламент предстои да обсъди съвсем скоро.

Манолова постави под въпрос изследването на БАБХ за качеството на храните

Няма да бъде лесно, защото става въпрос за могъщ бизнес, за огромни компании с колосални печалби. Така омбудсманът Мая Манолова коменти...

Заедно с идеята за създаване на минимални стандарти, българските евродепутати настояват още за по-голяма закрила за европейските потребители, като изрично добавят и хората със специални диетични нужди, по отношение на които също се наблюдава дискриминация на пазара по оста Изток-Запад.

Сред промените на тримата евродепутати се откроява също така призив за по-активна роля от страна на потребителските организации в Европа, така че те да могат да изградят експертиза и да развият способностите си за изследване на пазара, което би подпомогнало националните компетентни органи да откриват и да се справят със случаите на нелоялни търговски практики и разлики в качеството на продуктите, продавани на съответния национален пазар.

На последно, но не и по важност място, евродепутатите настояват да се прекрати всяка дискриминация спрямо държавите от Централна и Източна Европа по отношение на храните, продавани на техните пазари и да се осигури равното третиране на техните граждани, независимо от покупателната им възможност, съществуващите нелоялни търговски практики и др., които в повечето случаи се оказват в ущърб на гражданите с по-ниски доходи за каквито са считани и източноевропейските.

Според Емил Радев, който от години се бори с порочната практика на двойните стандарти в Европа, Съюзът има още много какво да направи по отношение равноправието на европейските граждани и еднаквата защита на техните права. „Въпросът с двойните стандарти не е нов, той винаги е съществувал, но първите публични твърдения за това се появяват едва през 2009 г. в Словакия. Жалко е, че вече близо 10 г. ЕС не прави почти нищо, за да сложи край на тази несправедливост. Вярваме, че с въвеждането на единен минимален стандарт за целия Съюз, гражданите от Източна Европа най-накрая ще получат равен достъп до продукти със същите качествени характеристики и състав като гражданите на Германия, Франция или Австрия например, като за това няма да се налага да плащат повече, каквато практика също се наблюдава у нас в момента“, коментира Емил Радев.

Септември 2017 - по-скъп в почти всички аспекти

Първият месец на есента донесе поскъпване на живота в България, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). И макар д...

Според Андрей Новаков, крайно време е Европейската комисия да наложи стандарти, така че производителите да не третират потребителите в различните региони на Европа по неравнопоставен начин. В момента компаниите използват слабостта в европейското законодателство, че в Европейския съюз има 28 различни контролни органи и 28 различни законодателства.

Като член на Комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП, евродепутатът Филиз Хюсменова допълни: „Безспорно е, че съществуват двойни стандарти. Няколко изследвания гo показаха спрямо качеството на храните. И това е така не само по отношение на България, а и на редица други държави от Източна и Централна Европа. Наивно е да се търсят разрешения, ако всяка страна работи самостоятелно. Затова ние в Европейския парламент обединихме усилията си в защита на равнопоставеността на потребителите от всички държави в ЕС. Така допринасяме и за постигане на целите на българското председателство и за качеството на живот на всички нас в България.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com