Цацаров препоръча закриване на ДАБЧ, тъй като генерирала корупция

3669
Цацаров препоръча закриване на ДАБЧ, тъй като генерирала корупция
Снимка: БГНЕС

Препоръчвам закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), тъй като в този си вид тя генерира корупция. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след заседание на временната анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани, предаде агенция „Фокус“.

„Разговаряхме основно по отношение на правната уредба, свързана с ДАБЧ и най-вече процедурите за издаване на удостоверение за произход, което се оказва и ключовият документ, който е в основата на самото разследване. Тоест обсъдено бе самото разследване и на базата на информацията от него бяха посочени конкретни пропуски в правната уредба и бяха направени предложения от наша страна“, заяви Цацаров. Главният прокурор посочи, че според него уредбата на удостоверението за произход сама по себе си - услужливо фрагментарна и доразвита само с вътрешни актове, е основна предпоставка и генератор за корупция.

Цачева се опитва да спаси от закриване скандалната ДАБЧ

Покрилата се със скандална слава Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), чийто председател Петър Харалампиев беше арестуван м.г...

„Коментирахме и доколко българско гражданство е възможно да са получили лица, които имат криминални регистрации или регистрация в Интерпол и пр. Разпоредена е проверка от премиера Бойко Борисов на МВР и ДАНС, която е за пет години назад и обхваща не по-малко от 40 хил. лица. Тя ще изяснява дали съществуват случаи, при които българско гражданство е дадено на лица, които имат криминално минало“, посочи Цацаров.

„Но ДАБЧ в този си вид и така конструирана генерира корупция. Тоест това, което се е случило сега, ще се повтори при всички случаи. Дали ще се премахне, или модифицира, това ще решат политиците. Дали тази Агенция някому трябва чисто политически – пак ще решат те. Моето мнение е, че тази Агенция в този вид е подобна на една друга агенция – „Автомобилна администрация“, която нереформирана през 6 месеца създава едни и същи проблеми. Ако аз трябва да решавам, бих предписал следната рецепта – закриване на ДАБЧ и създаване на изпълнителна агенция, която да е примерно към МВнР и която да има функция, свързана само с културата, образованието и поддържане на българските общности в чужбина. Иначе се оказва, че човек с български произход, който има всички права да получи българско гражданство, трябва да премине през цялото стъпало, наречено ДАБЧ, и ако не влезе в схемата за плащания, да чака поне година, докато получи съответното свидетелство“, коментира Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика