Цачева и Радев се обявиха за проруски и протурски кандидати във финалния дебат

5233
Цачева и Радев се обявиха за проруски и протурски кандидати във финалния дебат

Кандидатите на ГЕРБ и БСП за президент Цецка Цачева и Румен радев си размениха взаимни обвинения в пристрастност към чужди страни по време на финалния дебат преди балотажа в неделя.

Цачева зададе въпрос към Радев относно руската преса, която е обявила, че на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат и дали той действително се припознава като човек на Москва.

"Да не говорим за руската преса, вие четете ли "Файненшъл таймс"? Вие не сте ми началник, за да ми заповядвате да отговарям. Какво пише във вестник "Милиет" за вас? Че вие сте турски кандидат, кандидат на ДОСТ. Кой ви разреши да лъжете, че съм проруски кандидат?", отговори Радев.

Кандидатът на БСП "поздрави" Цачева за това, че го "разбива" в Турция и Столипиново на първи тур.

Турция категорично не е готова за членство в ЕС, тъй като тя не е изпълнила всички изисквания, заяви Радев по отношение на готовността на Анкара да влезе в ЕС. Аз се опасявам, че Турция действително се отдлечава от заявения си европейски приоритет, допълни Цачева.

На въпрос към кандидатите какво биха казали на Путин, ако станат президенти, Цачева заяви, че би му казала, че България води прагматична национална политика.

"Отношенията ни с Русия трябва да бъдат поставени на ясна, прагматична основа. Бих поискал да си върнем пазарите в Русия, бих обсъдил и въпроса за санкциите", отговори Радев.

Радев обяви, че неведнъж е заявявал, че по въпроса с Крим има нарушение на международното право. Той посочи, че винаги е заявявал, че реалностите са такива, че там се вее руски флаг и трябва да се търси решение дипломатическо и рационално. Според него най-важният въпрос е интересът на българските малцинства в Крим. Попитан от Цецка Цачева същото ли ще е мнението му, ако на българска земя се развее чужд флаг, Румен Радев заяви: "Г-жо Цачева, вие вярвате ли си? Това са смешни въпроси".

По отношение на днешния ден - 10 ноември, кандидатите коментираха разочарованието, което тези 27 години са донесли на България.

"В хората се усеща чувството за безпътица и отчаяние. Комунизмът не може да се използва за оправдание за всичките ни днешни неуспехи", заяви Радев.

Цачева пък бе категорична, че "падането на режима даде възможност за демократичните процеси, на които всички днес се радваме, но има и тъга, че при нас нещата не се случиха по начина, по който се случиха в други държави".

Кандидатът на ГЕРБ се обърна към своя опонент с въпроса каква е ролята на БСП в тези години на прехода и не е ли нейна отговорността за развититето на нещата такива, каквито са.

"Аз не съм член на БСП. Определено БСП има вина за тези резултати, които виждаме днес, както има вина и вашата партия. Но като президент няма да се съобразявам с това коя партия как ме е подкрепяла", заяви Радев.

"Защо ви е страх от Моника Маковей и защо управляващите ги е страх от това, което става в Румъния", попита още кандидатът на БСП.

Така като ме гледате дали ме е страх от някого, отвърна Цачева. Тя обаче увери, че законът за борба с корупцията ще бъде факт.

Радев от своя страна обеща, че едно от първите неща, които ще направи като президент, е да посети Румъния, за да се запознае с румънския опит в борбата с корупцията.

Радев призна, че корупция винаги е имало по високите етажи на властта, включително и по времето на БСП.

Фандъкова: Посланията Цачева не успяха да стигнат до жителите на големите градове

Посланията на г-жа Цачева и кандидат-президентската двойка на ГЕРБ не успяха да стигнат достатъчно силно до жителите на големите градов...

Цачева изрази недоумение, че български президент ще отиде в чужбина, за да черпи чуждия опит за борбата с корупция, вместо първо да се запознае с усилията по въпроса у нас.

Друга противоречива тема беше тази за бежанската криза.

"Проблемът с бежанците е едно от най-големите предизвикателства не само за България, но и за Европа. Немислимо е да се справим сами с проблема - трябва ни и помощ от Европа. Въпреки, че направихме много - ограда, допълнителна охрана и други. Европейските ни партньори признаха, че добре пазим границата си", каза Цачева.

"Да, усилията са добри, но те започнаха през последните два месеца. Защо на места още няма ограда по границата, че и е в пъти по-скъпа от предвиденото", започна Радев, но Цачева го прекъсна: "Кандидат на БСП да задава въпрос на кандидат на ГЕРБ за строителство е немислимо. Питате защо оградата по границата не е завършена или на места по-скъпа? Знаете, че всичко е от терен и качество".

На въпрос как ще реагират, ако има струпване на голяма група бежанци на южната ни граница, Радев отговори, че ще свика незабавно съвета за национална сигурност, за да се събере пълна информация и за да се набележат мерки. Цачева обаче му напомни, че това е само съвещателен орган. В този момент трябва да се използва незабавно оперативната група от 1500 души на граничната и морската охрана на границите и да се парира този бежански натиск с цялата строгост на закона, бе категорична Цачева.

В края на дебата двамата кандидати дадоха оценка за това как се чувстват в края на напрегнатата предизборна кампания.

"Всичко мога да приема в тази кампания - не ме харесват, не съм красива, не съм толкова млада, разследваха дипломата ми, но да ме нарекат ляв кандидат... Ние трябва да спрем с тези разделителни линии и да знаем истарията. Всички трябва да кажем истината такава, каквато е била, за да изградим националната си доктрина", заяви емоционално Цачева.

Румен Радев също призова за единство и заяви, че тази кампания е била възможност да не се делим, но "явно не сме дорасли".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика