Цачева: Не само в Агенцията по вписвания се раздават бонуси

2870
Цачева: Не само в Агенцията по вписвания се раздават бонуси
Снимка: БГНЕС

Бонуси са раздавани не само в Агенцията по вписванията. Това е нормативен акт, който се отнася за всички администрации, но е разбираемо защо Агенцията е във фокуса на вниманието след срива на Търговския регистър през лятото. Така правосъдният министър Цецка Цачева коментира скандала с щедрите бонуси, раздадени в институцията с мотива за "постигнати резултати".

Вчера от Агенцията по вписванията обясниха, че в последното тримесечие на годината са изплатени 599 000 лева за допълнително материално стимулиране на 635 служители във ведомството, като бонусите са между 700 и над 3000 лева. Изпълнителният директор на Агенцията Габриела Козарева подчерта, че служителите, които са отговорни за срива в Търговския регистър през лятото, не са получили допълнително материално стимулиране. Правосъдният министър Цецка Цачева пък разпореди проверка по случая.

Обяснение за бонусите в Агенцията по вписванията: Отговорна е формула, дават се от икономисано

Ръководителят на всяка агенция определя вътрешни правила за работа в учреждението, като той определя заплатите. Обикновено става въпрос...

"По обяснението на Козарева, което аз намирам за оправдано, не е предвидила изплащането на такива бонуси на хора, които са били пряко отговорни и са имали отношение към функционалностите на Търговския регистър. Назначила съм проверка от Инспектората на Министерството на правосъдието със задача да проследи дали има нарушение на наредбата и вътрешните правила при определяне на бонусите", каза Цачева пред "Дарик".  И допълни: "Категорично пред вас споделям: според доклада от проверката и заключенията в него при установяване на пропуски или нарушения в актовете, по които се получават бонусите, ще бъда безкомпромисна".

Тя посочи, че министърът на правосъдието няма отношение нито към определянето на кои лица, нито на размера на тези бонуси. По думите ѝ тя ще научи това от доклада на Инспектората.

„За нуждите на регистрите има предвидени средства и за календарната 2018 г., и допълнително за цялото Министерство 2,5 млн. лв. за бюджета за 2019 г., които по-голямата част са за Агенцията по вписванията. Много ми се иска да заявя, че няма да спре Търговския регистър, но се работи с техника. Няма вече опашки в Агенцията по вписванията. Създадена е организация, така че да няма затруднения за бизнеса“, каза още Цецка Цачева.

Истанбулската конвенция

Козарева: Виновните за срива на Търговския регистър не са получили бонуси

Отговорните служители за срива на Търговския регистър не са получили допълнителни възнаграждения. Това се посочва в позиция на изпълнит...

България няма да оттегли подписа си от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, защото такава процедура не съществува, заяви още министърът. Едновременно с това страната вече е информирала европейските институции и Съда на ЕС в Люксембург, че не може да я прилага след решението на Конституционния съд.

Цачева добави, че на седмица по петдесетина неправителствени организации отправят към нея искане България да оттегли подписа си под Истанбулската конвенция.

България е подписала конвенцията през 2016 г., но тя не е ратифицирана от българския парламент. По думите на Цачева това вече не е и възможно след като Конституционният съд се е произнесъл, че конвенцията противоречи на българската конституция и "с това приключва темата".

България няма да даде съгласие Европейският съюз като цяло да се присъедини към конвенцията, въпреки че е ратифицирана от други страни - членки, добави правосъдният министър.

Горанов защити служителите от Агенцията по вписванията

Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика