ЦИК не спази собственото си решение, договаря "на тъмно" сделката за машините

1628
ЦИК не спази собственото си решение, договаря "на тъмно" сделката за машините
Снимка: БГНЕС

До края на работния ден на 13 февруари, понеделник, Централната избирателна комисия не изпълни собственото си решение, прието в петък 10 февруари и отнасящо се до стартиране на процедура за наемане на устройства за машинно гласуване. Това установи проверка в сайта на ЦИК и на Регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

В 21.49 часа в петък вечер ЦИК публикува решение №4276-НС, с което на Николай Желязков, главен юрисконсулт в Дирекция “Администрация” при ЦИК се възлага да “публикува документи за участие на интернет страницата на ЦИК в профила на купувача; да изпрати до регистъра на Агенцията по обществени поръчки необходимите документи по възлагането на обществената поръчка; да осъществява дейностите, свързани с провеждането на обществената поръчка, включително и да приема документи за участие.”

ЦИК дава 90 000 лв. за разясняване на изборите във Facebook

Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила да открие процедура по възлагане на обществена поръчка за разяснителна кампания в интерн...

В края на работния ден в понеделник на страницата на ЦИК има информация за стартирането на процедурата, считано от 11 февруари 2017 г., но самата документация към “състезателната процедура с договаряне” липсва. Не е изпратена информация и към регистъра на АОП. В същото време срокът за обжалване на решението на ЦИК пред Върховния административен съд, който е тридневен, изтича, съобщи БГНЕС.

Липсата на публикуваната документация прави напълно непрозрачно договарянето наемането на 12 500 устройства за машинно гласуване, както и информацията свързана с обучението на членовете на избирателните комисии за работа с машините, сертифицирането и видът на софтуера, за чия сметка ще бъде изпращането на машини в секциите в чужбина, включително на най-отдалечени места.

С късното си петъчно решение, ЦИК обяви, че прогнозната стойност на поръчката е в размер на 12,5 млн., без ДДС, а максималната стойност на поръчката не трябва да надхвърля 15 млн. лв., без ДДС.

Липсата на прозрачност в действията на ЦИК предпоставя и възможността и при предстоящия вот да има само един участник, който да участва в процедурата. В изминалите години, откакто машинното гласуване бе въведено експериментално, само една фирма участва и печели процедурите за доставка на устройства. Управителят на компанията е бивш член на ръководството на Движение България на гражданите, което като част от Реформаторския блок ще се яви и на предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г.

Александър Андреев: Не се предвижда вариант да няма машинен вот

Неприемливо е мнението, че ЦИК не е взела своевременни мерки, за да обезпечи машинното гласуване на предсрочните избори. Това каза Але...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика