ЦИК не уважи искането на Борисов да не бъде обявен за депутат

3543
ЦИК не уважи искането на Борисов да не бъде обявен за депутат
Снимка: Министерски съвет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал заявление до ЦИК, с което се отказва да бъде обявен за избран за народен представител. При гласуването в ЦИК обаче това решение не събра необходимото мнозинство, предава 24 часа.

Борисов се отказа от депутатското място и след предишните парламентарни избори на 4 април. Сега той искаше да освободи по едно място от листите на ГЕРБ в Пловдив и 25-и избирателен район в София. Преди неговия отказ комисията гласува искането на новия кмет на Благоевград Илко Стоянов, който беше кандидат за депутат от листата на "Има такъв народ", да освободи място в Благоевград. Йорданка Ганчева, която е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, настоя за прегласуване на искането на Стоянов, след като комисията отхвърли това на Борисов. При повторното гласуване искането на Стоянов да не бъде обявяван за избран за депутат не събра нужното мнозинство.

Бойко Борисов няма да влиза в парламента, не иска да е и президент

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов най-вероятно няма да е депутат от 45-ото Народно събрание. За това намекна самият той по време на днешния...

Така не е ясно какво точно ще се случи, след като Стоянов днес положи клетва като кмет, а ЦИК отказва да не го обяви за депутат. По същия начин Борисов пък се явява избран от два района. В комисията възникна спор има ли право ЦИК да приема такива откази. Темата повдигна зам.- председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. Според него тази практика била от 2014 г., а нормалната процедура изисквала избран за депутат да поиска да бъде осободен от институцията, в която е избран. Според Томов с подобни решения ЦИК насърчавала подвеждане на избирателите. Тя била въведена от ЦИК през 2014 г., за да не бъде обявен за избран за евродепутат Делян Пеевски.

"Аз съм член на ЦИК от 2014 г. и не помня да съм бил подлаган на какъвто и да било натиск. Лично право е на всеки да изрази волята си и да каже дали да бъде или да не бъде избран", заяви Георги Баханов, член на ЦИК. Дори в Европейския парламент има практика на първото му заседание да няма празни места, добави Йорданка Ганчева. Че личната воля трябва да бъде зачитана, настояха Красимир Ципов, член на ЦИК и секретарят на комисията Севинч Солакова. Тя напомни, че такива откази гласуват и общинските избирателни комисии и посочи, че не отговаря на истината твърдението, че тази практика е от 2014 г.

"Моля ви за повече разум, за да не стигаме до такива абсурдни решения. ЦИК не може да вземе решение против волята, на който и да било депутат. По същата логика кандидати, избрани от два района, означава, че ние ще им кажем от къде да са народни представители. Насила ли ще накараме някого да положи клетва. Това е на инат. Не приемам решения взети на инат! Ако гласуваме различно според квотата, от която сме избрани, означава, че нямаме никаква експертиза. Поставяме в риск една цяла община - г-н Стоянов сега кмет ли е или е депутат. А в другия случай ще накараме някой да стане депутат по волята на ЦИК", каза председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Предложението за прегласуване на двете искания на Борисов и на Стоянов не събра нужното мнозинство. В ЦИК са постъпили още две заявления за отказ от обявяване на избрани за депутати. Не стана ясно от кого са те. Така според част от членовете на комисията ЦИК няма как да премине към следващата точка от дневния ред, с която трябваше да обяви окончателните резултати от вота на 11 юли и разпределението на мандатите. Част от членовете на комисията напуснаха заседанието. Така кворумът падна и то бе прекъснато от Нейкова за 15 минути.

Борисов с уникален моноспектакъл в централата на ГЕРБ - депутати от ГЕРБ му пляскат (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи уникален моноспектакъл пред медиите в централата на партията.  Сам на трибуната, той...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика