ЦИК постанови да бъдат свалени билбордове с изображението на Борисов (СНИМКА)

10378
ЦИК постанови да бъдат свалени билбордове с изображението на Борисов (СНИМКА)
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) разпореди да бъдат бъдат премахнати агитационни билбордове на ГЕРБ, тъй като на тях е изобразен Бойко Борисов с генералска униформа на фона на българското знаме. Използването на българския флаг за агитация обаче е забранено. Отстрани са поставени логото на ГЕРБ, интернет адресът на партията, номерът й в бюлетината, както и предизборният й лозунг. Липсва обаче задължителното според Изборния кодекс предупреждение, че купуването и продаването на гласове са престъпление. Законът не позволява и използването на държавното знаме в агитационни материали и точно затова ЦИК разпореди сваляне. Нарушенията се наказват с глоба от 2000 до 5000 лв., която нараства при рецидив - от 5000 до 15 000 лв.

Жалбата срещу билбордовете е подадена от Соня Колтуклиева, която беше категорична, че Борисов е минал покрай изображенията си, докато е отивал в Пловдив и това не му направило впечатление. Такива билбордове имаше на АМ "Тракия", както и в столичния квартал "Люлин", а снимки на тях циркулираха във Facebook от два дни. ГЕРБ обаче отрича, че има нещо общо с поставянето им, като това беше направено на 15 март. И Борисов, и хиляди български граждани, които са минали покрай билбордовете, са съучастници, но за щастие имам г-жа Колтуклиева да сезира ЦИК, иронизира бившият шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов.

ГЕРБ готви нова Конституция, иска по-малко депутати

ГЕРБ ще търси политическо съгласие за изготвяне на нова Конституция и за свикване на Велико народно събрание. Това стана ясно от думите...

ЦИК прати писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която да издири поръчителя на рекламните съоръжения, както и да установи кои са чиновниците, отговорни за контрола над съдържанието им. От АПИ обаче категорично заявиха пред в. "Сега", че агенцията дава само разрешенията за специално ползване на пътищата и определя изискванията за поставянето им, но "няма отношение към съдържанието на съобщенията и изображенията, поставяни върху рекламните съоръжения".

Някой злонамерено или някой глупав благодетел го е направил, за да се подмаже на г-н Борисов, коментира самата Колтуклиева в предаването на Милен Цветков пред Нова телевизия. Такива изображения на Борисов обаче бяха носени на предизборни събития на ГЕРБ и от кандидати на партията - например Теменужка Петкова.

Според в. "Сега" един от билбордовете - на магистрала "Тракия" при Пловдив, е на "Готмар" ЕООД. "Готмар" се занимава с преработката на пластмаси от 1992 година и е собственост на един от най-големите пловдивски бизнесмени - Георги Василев Тучев. Според информации освен в бизнеса с пластмаси, с друга фирма - "Нова трейд", Тучев е и на пазара за минерални води. Хора от бранша обясняват, че Тучев "отдавна е по топлите страни" и управлява бизнеса си от там.

ЦИК глоби "Телеграф" заради книга срещу Христо Иванов, спря и самата книга

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да спре разпространението на книгата на "Телеграф" ЕООД "Крадци на демокрация. Те огр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика